Als we de netbeheerder TenneT mogen geloven is de grens bereikt op het hoogspanningsnet in de provincie Utrecht. In iedergeval voor de teruglevercayaciteit. Het hoogspanningsnet kan nauwelijks nog meer teruglevering van elektriciteit aan. Er is tijdelijk geen ruimte voor nieuwe aanvragen voor het transport van groene stroom van bijvoorbeeld wind- of zonneparken of grote zonnedaken. TenneT werkt aan een oplossing, maar dit kan enkele jaren duren. Hiermee staat ook de polder Rijnenburg en Reijerscop onder hoge druk om een bijdrage te leveren aan groene stroom. Tijd voor huizenbouw?
Polder Rijnenburg kan de regio ontlasten met 25.000 woningen waardoor bijvoorbeeld jonge Nieuwegeiners toch dicht bij hun familie en bekenden uit Nieuwegein kunnen (blijven) wonen. Dat vinden meerdere politiek partijen, waaronder Lokale Vernieuwing in Nieuwegein en de VVD.
Nederland heeft op dit moment te maken met een woonsector die hevig onder druk staat, dit komt door een aantal factoren zoals scheefwonen, doorstroomproblemen en immigratie. Dit zijn vraagstukken voor de landelijke overheid waar gemeenten niets aan kan doen. Omdat het er op dit moment niet op lijkt dat de bevolkingsgroei zal afremmen dient er geanticipeerd te worden op de woningmarkt. Het bouwen van meer woningen is voor de gemeenten daarom de enige oplossing.
Aanpassen bestaande hoogspanningsnet
Volgens TenneT vraagt de snelle opkomst van wind- en zonneparken stevige aanpassingen aan het bestaande net. Dat was oorspronkelijk ontworpen voor het leveren van stroom, niet voor het terugleveren aan het net. Wat ook meespeelt is dat wind- en zonneparken gerealiseerd worden in gebieden waar veel ruimte is. De elektriciteitskabels in deze regio’s zijn van oudsher het dunst.
In de provincie Utrecht wordt tot 2030 circa 180 miljoen euro geïnvesteerd in het verzwaren van de netten. Ook worden slimme transformatoren geplaatst. Deze installaties kunnen duurzame elektriciteit sturen en verdelen, zodat het netwerk uiteindelijk beter kan worden benut.
TenneT start binnenkort een onderzoek om te kijken of er tijdelijk een marktmechanisme kan worden ingezet om nieuwe initiatieven mogelijk te maken. Dat heeft de netbeheerder vandaag aangekondigd bij de ACM, de toezichthouder op de energiemarkt. De resultaten van het onderzoek worden begin 2022 verwacht.