Nu er weer volop nieuwe aardappelen zijn moet je dit romige aardappelgerecht echt eens proberen. Mijn tante, die aan de Franse kant van het Meer van Genève woont, kan het heerlijk bereiden waarbij ze veel knoflook, veel room en veel kookliefde gebruikt. Oorspronkelijk komt deze ovenschotel uit de Franse regio Dauphiné, waar deze manier van het bereiden van aardappelen een specialiteit is. Dit recept voor 4 personen is een hoofdgerecht. Wil je het als bijgerecht gebruiken neem dan de helft van de ingrediënten. Nodig voor 4 personen
1 kg (nieuwe) aardappelen , liefst biologisch
1 teen knoflook
(room)boter
2 eieren, vrije uitloop of biologisch
½ liter (koffie)room
200 g geraspte Gruyèrekaas
zout
versgemalen zwarte peper Extra: ruime, platte ovenschaal Verwarm de oven voor tot 150 °C.
Pel en halveer de teen knoflook en wrijf met het snijvlak de binnenzijde van de ovenschaal goed in.
Bestrijk daarna de binnenkant van de ovenschaal flink met boter.
Schil de aardappelen, spoel ze af, dep ze droog en snij ze in dunne plakjes.
Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs in rijen in de ovenschaal.
Klop de eieren los met de room, de helft van de kaas, zout en peper en schenk het mengsel over de aardappelplakjes.
Bestrooi de schotel met de rest van de geraspte kaas en leg hier en daar een klontje boter.
Schuif de schotel op een rooster midden in de oven en laat de Gratin in 45 minuten licht-goudbruin van kleur en gaar worden.
Serveer er een frisse salade bij of eet de Gratin als bijgerecht bij groenten en vlees (biologisch natuurlijk), vis of een vleesvervanger. Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 15 minuten + oventijd
Bron: mijn Tante GerrieTip
Voor een magerder variant van dit recept de room vervangen door melk en de boter door margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct (bv. Becel voor bakken en braden).
Kost het te veel tijd om alle aardappelplakjes netjes in rijtjes te leggen? Hussel ze gewoon door elkaar en verdeel ze over de ovenschaal.Weetje
Een andere variant is de Gratin Savoyard, afkomstig uit het buurdistrict van de Dauphiné, die zonder melk, room of eieren wordt gemaakt, maar met Beaufort-kaas en stukjes boter. Vòòr het bakken wordt bouillon over de schotel gegoten. En nu we het toch over piepers hebben……..ken je de nieuwe fietsroute Het Pieperpad al? Deze duizend kilometer lange “Ode aan de biologische aardappel” voert van de Friese naar de Zeeuwse klei langs biologische aardappelvelden en boerderijen, door bijzondere landschappen, dorpjes en stadjes. Onderweg kun je in restaurants genieten van biologische aardappelgerechten en overnachten in één van de landelijk gelegen Bed & Breakfasts. Iedereen die minstens één traject fietst maakt kans op een jaar lang gratis biologisch aardappels. Voor alle informatie www.pieperpad.nl Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton. (Eerdere recepten vind je in het Archief , het pannetje hiernaast).