Honden die al vier jaar lang onophoudelijk blaffen en hun behoefte doen in de achtertuin. Nieuwegeiners uit een rijtje sociale huurwoningen worden gek van hun buren die gemiddeld twaalf honden in huis hebben. Het conflict werd groter en groter, en belandde vanochtend zelfs in de rechtbank. “De honden veroorzaken een orkest aan geluid, dit kán niet meer.”
De klachtenregen is bijna niet bij te houden. Urenlang geblaf, vele ruzies en stankoverlast. Woningcorporatie Jutphaas Wonen hoort al jaren van huurders dat het in één van hun woningen een beestenboel is. Maar na – aldus de corporatie – veel gesprekken met de huurders over wie werd geklaagd, veranderde er niets. De blaffende honden zijn er nog steeds. En dus ontmoetten corporatie en huurders elkaar vandaag in de rechtbank van Utrecht.
De advocaat van de woningcorporatie somt een hele lijst op van meldingen van andere huurders. Mensen die nooit meer in de tuin zitten “vanwege de stank”, bijvoorbeeld. Of een buurman die zijn werk in de zorg bijna niet meer aankan door het slaaptekort. “Het is niet normaal dat honden 3,5 uur lang, met tussenpozen, blaffen”, zegt de advocaat. “Evenals het vele geschreeuw en de keiharde muziek. Vaak André Hazes, vlak na het avondeten.”
‘Verplichting om huurders woongenot te geven’
Huurders uit huis zetten, doet Jutphaas Wonen naar eigen zeggen niet zomaar. “We hebben de huurders meerdere kansen geboden om de situatie te verbeteren, maar tevergeefs.” Daarom komen ze nu op voor de buren, óók hun huurders. “We hebben de verplichting om onze huurders woongenot te geven. En daar kan ik kort over zijn: met zoveel lawaai en stank, is daar bij hen nu geen sprake van.”
Een paar stoelen verder zit het Nieuwegeinse stel waarover buren klagen. Ze schudden hun hoofd als ze het verhaal van de woningcorporatie aanhoren. Hun advocaat vindt dan ook niet dat zij hun huis uitgezet moeten worden. Hij vraagt de rechter: “Moeten zij en hun 17-jarige dochter dakloos worden gemaakt door klachten van hun buren?”
Hij zegt dat zijn cliënten wel degelijk rekening proberen te houden met hun buren. De zes chihuahua’s en zes grotere honden (“type bulldog”) zouden vooral blaffen als ze hun baasjes enthousiast begroeten. “Mijn cliënten zijn bezig om hun honden kalmer te laten reageren.” Maar dat een hond blaft, daar zeggen de Nieuwegeinse huurder ook niets aan te kunnen doen. “Als we even niet thuis zijn en er klopt iemand bij ons thuis aan, dan blaffen ze, ja. Dat is normaal gedrag. Een hond blaft nu eenmaal.”
Urinegeur in de achtertuin
Volgens hun buren gaat het wel een stap verder dan dat. Al vier jaar worden ze gek van het geluid en de urinegeur in de achtertuin. Hoewel de wijkagent bevestigt dat ze meerdere keren met het stel heeft gepraat, ontkent hun advocaat dat zijn cliënten wisten waar de buren zich nu zo druk over maken. “Ze moeten nog steeds raden wat de buren als hinderlijk ervaren”, legt hij uit.
Er klinkt een zucht uit de zaal. Een paar buren zijn er ook. “Kan de zaal even stil blijven, alstublieft?”, vraagt de rechter. “U bent op dit moment geen onderdeel van deze zaak.”
‘Woningen zijn niet geluidsdicht’
De advocaat van het Nieuwegeinse stel schraapt zijn keel en gaat verder. “En dan wil ik ook nog benoemen dat de woningen van Jutphaas Wonen niet geluidsdicht zijn. Mijn cliënten horen namelijk ook als de buren hun blender aan hebben staan.”
En zo gaat het kort geding verder. Het enorme geblaf waar buren op 5 oktober over klaagden? Dat was “een enthousiaste begroeting”. En de harde ruzie op 7 oktober? “Toen stond de stofzuiger aan en moesten mijn cliënten harder praten om elkaar te verstaan.”
Jutphaas Wonen is helder. “In deze zaak zie je: deze mensen weigeren om één aanpassing te doen aan het hondengeblaf, de stank en ruzies. Ze hebben geen begrip voor wat dit betekent voor de mensen in de straat. Hier is dus geen sprake van goede huurders.”
De zaak loopt bijna tegen het einde als de advocaat van het Nieuwegeinse koppel vraagt om “in ieder geval” uitstel van de uithuisplaatsing. De dochter van het stel doet dit jaar eindexamen, dus willen ze dat zij niet hoeft te verhuizen in de tussentijd. En de wooncoördinator van Jutphaas Wonen lijkt daar nog wel enig begrip voor te hebben. “Ik heb zelf ook een dochter, dus over het moment van vertrek wil ik het nog wel hebben.”
Moeten het Nieuwegeinse stel en hun dochter de sociale huurwoning uit? Of wordt er toch nóg een poging gedaan om het met een extra gespreksleider op te lossen? Over twee weken doet de rechter uitspraak.
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht – Roos van Bijnen