Gezondheidsmonitor regio Utrecht 2016 van start

GGD regio Utrecht start begin september een gezondheidsonderzoek onder inwoners in de leeftijd van 19 jaar en ouder. Dit onderzoek is onderdeel van het landelijk onderzoek ‘Gezondheidsmonitor’, waarbij alle GGD’en in Nederland gelijktijdig vragenlijsten over gezondheid sturen aan de inwoners van hun regio. Dit onderzoek wordt elke vier jaar uitgevoerd. Begin september ontvangen 74.000 willekeurig gekozen inwoners uit 25 Utrechtse gemeenten een brief met daarin de uitnodiging om een (digitale) vragenlijst in te vullen.

De vragenlijst bevat allerlei soorten vragen, zoals vragen over roken, lichamelijke klachten, bewegen en psychische problemen. De resultaten uit het onderzoek geven informatie waarmee de gemeenten en de GGD samen activiteiten kunnen opzetten om de gezondheidssituatie te verbeteren. Ook helpt het onderzoek om het gezondheidsbeleid van gemeenten en voorzieningen zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoeften van de inwoners. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen die zijn uitgenodigd, de vragenlijst invullen. Zo kan een goed beeld van de gezondheidssituatie van de gemeenten worden geschetst.

Inwoners die de digitale vragenlijst hebben ingevuld, kunnen na afloop van het onderzoek een persoonlijk leefstijlprofiel inkijken. In het leefstijlprofiel worden op basis van de gegeven antwoorden tips gegeven voor een gezonde leefstijl. Daarnaast zijn verwijzingen voor meer informatie opgenomen.

Heeft u geen uitnodiging ontvangen, maar wilt u wel deelnemen aan onderzoeken van de GGD? Meld u dan aan voor het inwonerpanel. U ontvangt dan ongeveer 4 keer per jaar via internet een vragenlijst. Hierin staan vragen over gezondheid en kunt u bijvoorbeeld uw mening geven over het beleid en de zorg in de gemeente.

De resultaten van de Gezondheidsmonitor worden medio 2017 gepubliceerd op de website van GGD regio Utrecht: www.ggdru.nl. Door samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) levert het onderzoek ook informatie op over de gezondheid van heel Nederland. Voor het onderzoek worden de gegevens gecombineerd met informatie die het CBS van andere instellingen krijgt, bijvoorbeeld over bevolkingsopbouw. GGD, RIVM en CBS maken hiermee statistieken over de Nederlandse samenleving.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren