Gezocht: vrijwilligers die plastic afval op de Lekoevers in willen kaart brengen

Wattenstaafjes, chipszakken en autobanden: je kunt het zo gek niet bedenken of het drijft in de Nederlandse rivieren. Schone Rivieren doet grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar afval op rivieroevers. Inmiddels achthonderd vrijwillige rivierafvalonderzoekers brengen twee keer per jaar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van rivierafval op de Nederlandse oevers van in kaart. Schone Rivieren zoekt meer rivierafvalonderzoekers die vanaf voorjaar 2021 het afval op de oevers van de Lek willen turven.

Geïnteresseerden kunnen zich nu aanmelden, Judith Algra is riviercoördinator voor de Lek. Voor vragen kunt u haar e-mailen. De data die de vrijwilligers verzamelen wordt gebruikt voor aanpak van het plasticsoep-probleem bij de bron. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030.

100 meter rivieroever
Nieuwe rivierafvalonderzoekers krijgen met een andere vrijwilliger een tracé (onderzoeksgebied) van  100 meter toebedeeld. Op dit tracé tellen ze twee keer per jaar volgens het Schone Rivieren-protocol afval het afval en delen dit in categorieën in. Schone Rivieren maakt gebruik van de internationaal erkende OSPAR-methode. Om deze methode te leren kennen, is deelname aan één van de digitale trainingen van anderhalf uur verplicht. De trainingen vinden plaats in januari 2021. Benieuwd welke onderzoekers je al voor gingen? Ontmoet ze op deze website.

Schone Rivieren
Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Dat probleem begint dichterbij dan je denkt. Plastic afval dat hier in de Nederlandse rivieren belandt, stroomt naar de Noordzee. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met Schone Rivieren. De aanpak richt zich op vier O’s: Opruimen, Onderzoeken, Ontdekken en Oplossen. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030. Kijk op www.schonerivieren.org voor meer informatie.

In maart 2019 kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Verdere uitbreiding van de onderzoeksacties naar de grote rivieren in Nederland is mogelijk dankzij deze donatie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk