Gevulde paprika (Tapas)

Als hapje bij de borrel, maar ook als maaltijd zijn tapashapjes enorm populair. Zowel voor vleeseters als vegetariërs is de keus enorm. Een klassieker is deze gevulde paprika, die je dus heel goed zelf kunt maken. Zorg wel dat je de vulling goed op smaak brengt met peper en zout, anders is dit hapje een tikje flauw.

Voor 4 personen:
2 grote rode paprika’s
4 eetlepels olijfolie
1 citroen
175 g milde geitenkaas
2 takjes oregano, gehakt (of 1 theelepel gedroogde oregano)
zout
zwarte peper

Extra: koeken- of hapjespan met deksel; fijne rasp; citruspers; zeef of vergiet; cocktailprikkers; plasticfolie.

Was de paprika’s, snij ze doormidden en verwijder zaden en zaadlijsten.
Snij de halve paprika’s in de lengte in vieren.
Verwarm 3 eetlepels olijfolie in de pan en smoor de paprikarepen op een lage pit, met een deksel op de pan, ca. 10 minuten tot ze gaar zijn.
Laat de paprikarepen in het vocht in de pan afkoelen.
Borstel de citroen goed schoon onder warm water en droog hem af.
Rasp de helft van de schil eraf, snij de citroen doormidden en pers één helft uit.
Verkruimel de geitenkaas boven een kom en prak er de citroenschil, 1 eetlepel olijfolie, de oregano, zout en veel peper doorheen.
Maak het wat smeuïger met wat citroensap, maar maak de kaas niet te dun.
Laat de afgekoelde paprikarepen uitlekken en dep ze eventueel wat droger met keukenpapier.
Leg ze op een broodplank en schep met een theelepel wat kaasmassa op het brede stuk van iedere reep, laat een stukje van de punt van de paprikareep vrij.
Rol de repen losjes op vanaf het brede stuk naar de punt.
Zet de punten vast met een cocktailprikker.
Leg de rolletjes op een mooi bord of schaaltje en laat ze minstens 1 uur staan, afgedekt met wat plasticfolie, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
Serveer, samen met andere tapashapjes, met sherry, wijn of bier.

Weetje
Tapas zijn kleine Spaanse gerechtjes die tussen lunch en avondeten genuttigd worden, meestal in zogeheten “Tapasbars”. In de Spaanse eetcultuur staan tapasbars voor gezelligheid en samen zijn en zijn het trefpunten in de buurten.
Tapas betekent “dekseltjes” en er wordt dan ook veronderstelt dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om kruiken, pullen en karaffen af te dekken met een stuk brood of gerookte ham om zo te voorkomen dat er vliegjes of dergelijke in zouden komen. Men had dan meteen een hapje bij de drank.

Bijgerechtje
Tijd: ca. 30 minuten (+ 1 uur intrekken)
Bron: “Tapas, klassiekers met Spaans temperament”

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk