Ziet er erg leuk uit, die koolrolletjes en het is weer eens een andere manier om die gezonde en knapperige Chinese kool te eten. De bereiding is niet moeilijk, alleen het oprollen vraagt even wat concentratie. Maak zoveel rolletjes als je wilt en gebruik je toch liever vlees-gehakt, vervang dan het vega-koreltjesgehakt door 250 g rundergehakt, … biologisch natuurlijk. Voor 4 personen
1 grote of 2 kleine Chinese kolen
zonnebloemolie
1 flinke ui
1 grote teen knoflook
1 bakje vega-korreltjesgehakt (180 g)
½ bakje champignons
1 appel
1 klein blikje tomatenpuree
½ theelepel sambal
1 afgestreken eetlepel kruidenbouillonpoeder
verse gember
zout en peper
geraspte kaas
boter om in te vetten
(evt. een restje rijst) Extra: platte, rechthoekige ovenschaal; vergiet; raspje voor de gember Verwijder de minder mooie bladeren van de kool en haal 12 tot 16 mooie, grote bladeren los (of zoveel als je nodig denkt te hebben).
Bewaar de rest van de kool voor een ander gerecht.
Breng in een grote pan ruim water aan de kook en blancheer de koolbladeren 2 tot 3 minuten tot ze zacht zijn.
Laat ze in een vergiet uitlekken.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Veeg de champignons schoon en snij ze in kleine stukjes.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
Schil ½ tot 1 cm van de gember.
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Vet de ovenschaal in met ruim boter.
In een koeken- of hapjespan een scheut olie verhitten en ui, knoflook, vega-gehakt, champignons en appelblokjes al omscheppend aanbakken.
De tomatenpuree, sambal en kruidenbouillonpoeder toevoegen en ruim ½ cm verse gember boven de pan raspen.
Het mengsel doorscheppen, het hoeft nog niet helemaal gaar te zijn, op smaak brengen met zout en peper en van het vuur halen.
De koolbladeren uitspreiden en wat droger deppen met keukenpapier.
Verdeel de gehaktvulling in evenveel porties als bladeren die je wilt vullen.
Leg op ieder blad een portie vulling en rol het koolblad voorzichtig strak op, te beginnen aan de bovenkant, dan zijkantjes erover en zo doorrollen tot de onderkant van het blad.
Leg de rolletjes met de naad naar beneden strak tegen elkaar aan in de ovenschaal.
Druppel twee eetlepels water over de rolletjes en zet de schaal op een rooster in het midden van de oven, gebruik niet de hetelucht-stand, maar boven- en onderwarmte (tegen uitdrogen).
Laat de koolrolletjes in ca. 25 minuten gaar worden.
Strooi eventueel ca. 10 minuten voor het eind van de oventijd wat geraspte kaas over het gerecht.
Controleer of de nerven van de kool ook goed gaar zijn.
Serveer deze Chinesekool-rolletjes met meergranenrijst, kroepoek en pindasaus of met knapperig gebakken aardappelpartjes en wat zoet-zuur uit een potje. Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd 20 tot 30 minuten
Bron: variatie op een recept van www.ah.nl Tip
Als je denkt niet genoeg vulling te hebben kun je deze aanvullen met een restje rijst.
Als je bang bent dat de rolletjes toch uitdrogen de schaal eerst een kwartiertje met aluminiumfolie erover in de oven zetten. Weetje
Zoals de naam al doet vermoeden komt de Chinese kool oorspronkelijk uit China en heet daar Bok-Choy of Pak-Choy (“Witte groente”) ze wordt er vooral rond Peking veel geteeld en verder in Japan, de beide Korea’s en Taiwan. In Nederland wordt deze snel groeiende groente slechts op bescheiden schaal verbouwd.
Chinese kool heeft geen koolsmaak en kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Door de korte bereidingstijd is het ideaal om mee te roerbakken. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.