Feestelijk gerechtje dat je naar eigen wens kunt vullen en dat bij kinderen ook erg in de smaak valt. Heel apart door het op het laatst toegevoegde plakje romige Cheddar-kaas.
Voor 4 stuks:
4 plakjes diepvries bladerdeeg
zonnebloemolie
2 uien, middelgroot
2 tomaten, groot
½ bakje champignons
½ courgette
ketjap
zout en grof zeezout
witte peper
4 plakjes Cheddarkaas light (Lidl)
Extra: bakpapier of bakvel; zeef; koeke- of hapjespan; puntig kartelmes.
Verwarm de oven voor tot 200 ºC .
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de plakjes bladerdeeg op (vergeet niet de plasticjes te verwijderen).
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het bladerdeeg tot het goudbruin en volledig opgezwollen is.
Ondertussen de ui pellen en in ringen snijden.
De tomaten wassen, harde kerntjes verwijderen, in stukjes snijden en deze in een zeef uit laten lekken.
Champignons schoonvegen en in plakjes snijden.
Courgette wassen en in kleine stukjes snijden.
Verhit in een koeken- of hapjespan een scheut olie bak de groentes, onder af en toe omscheppen, even aan.
De pit lager zetten en met een deksel op de pan de groentes gaar laten worden.
Als het bladerdeeg eruit ziet als bruine kussentjes, ze met bakplaat en al uit de oven halen en tot gebruik laten staan, de oven aan laten staan.
Zet de hete bakplaat op onderzetters, een dikke doek of gewoon in een hoekje van de plavuizen vloer.
De groentes van de kookpit halen en op smaak brengen met een scheutje ketjap, zout en ruim peper.
Snij met een puntig kartelmes een zo groot mogelijk rond dekseltje uit ieder bladerdeegkussentje, maar beschadig de bodem van het bladerdeeg niet.
Vul de bladerdeegkussentjes met de groenten, leg er een plakje cheddarkaas haaks op en plaats het dekseltje weer terug.
Plaats de bakplaat met het bladerdeeg nog een paar minuten terug in de oven om de kaas te laten smelten.
Serveer meteen en eet de kussentjes als lunchgerecht of met een salade en gebakken aardappelen die met wat grof zeezout zijn bestrooid.
Hoofd- of lunchgerecht (vegetarisch)
Tijd ca. 40 minuten
Bron: eigen recept
Weetje
Bladerdeeg of feuilleté-deeg bestaat uit zeer dunne laagjes deeg die ontstaan zijn door steeds een laagje vet op een laagje deeg aan te brengen, dit op te vouwen en dan uit te rollen. Tijdens het bakken smelten de dunne laagjes vetstof, verdampt het water hieruit en ontstaan luchtophopingen tussen de deeglaagjes. De deeglaagjes verharden tijdens het bakken en houden de opgeblazen vorm, waardoor het bladerdeeg luchtig blijft. Bladerdeeg is erg smakelijk en kan voor zowel hartige als zoete gerechten gebruikt worden. Door het toegevoegde vet is het echter wel vrij calorierijk.
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl