Nog niet eerder staken natuurliefhebbers op zoveel plekken in de provincie Utrecht hun handen uit de mouwen als vandaag. Op ruim 50 plekken werden poelen schoongemaakt, dode takken afgezaagd en bloembollen geplant. “Het is goed te zien dat de mensen steeds meer gaan geven om de natuur”, zegt Evelien Kenbeek van Landschap Erfgoed Utrecht. Ook in Nieuwegein werden drie klussen in de natuur uitgevoerd. Zo was er in de wijk Fokkesteeg ‘De grote plantdag’ georganiseerd door Bewonersinitiatieven Fokkesteeg. Dit in het kader van het Kern met Pit project 2018. Bewoners knapten samen met de burgemeester en twee wethouders het centrale plein op in hun wijk. Er moesten meer dan 300 planten en meer dan 400 bloembollen de grond in, met als doel het plein aan de Hoornseschans mooier en kleurrijker te maken.
Marleen Schollaart, voorzitter Stichting Bewonersinitiatieven Fokkesteeg: ‘Met maar liefst 21 vrijwilligers (waaronder burgemeester Frans Backhuijs en de wethouders John van Engelen en Marieke Schouten) hebben we de klus in zo’n twee uur geklaard, met als bonus dat ook de buitenranden van de perken, die nog van onkruid moesten worden ontdaan, nu schoon zijn.’
Aan de plantdag is ruim anderhalf jaar voorbereiding en zoeken naar financiële middelen vooraf gegaan. ‘Uiteindelijk hebben we in totaal zo’n € 7.000,- gekregen van de gemeente Nieuwegein en de provincie Utrecht. Daarvan moesten niet alleen de planten en struiken worden gekocht, maar ook gereedschap voor de vrijwilligers om de perken te (blijven) onderhouden, en moesten het rooien van de oude beplanting en het twee maal frezen van de perken worden bekostigd’ aldus Schollaart.
De bewoners willen nog hekjes plaatsen om de perken om het aantal hondendrollen terug te dringen. Schollaart: ‘Niet zo fijn als je daar steeds met je handen of schoenen in trapt terwijl je aan het werk bent. Daar is nog wat geld voor over, en vrijwilligers om daarbij te helpen zijn er ook al. Al met al een zeer geslaagde dag,’
De volgende klus is een perkje aan de Hoornseschans ter hoogte van huisnummer 10 en een perk aan de Muiderschans, ter hoogte van de huisnummers 30 – 34. ‘Beide perken moeten dringend worden opgeknapt’ zegt Marleen Schollaart.
Elders in Nieuwegein waren ook vrijwilligers actief. Zo werden langs de Nedereindseweg maar liefst 80 wilgen geknot en waren vrijwilligers actief in het Natuurkwartier. Hier stapelden de vrijwilligers hakhout in een schuur, takkenrillen maken t.b.v. huttenbouwdepot, hut van takkenrillen maken op het eiland, takken sorteren en snoeien, hutten opruimen, hout op maat zagen. De Proevtuin is weer winterklaar gemaakt en werd de waterpomp geschilderd en afgekoppeld voor de winter. Om het Blote voetenpad weer goed beloopbaar te maken werd ook de greppel uitgegraven, riet verwijderd, de kop van de paaltjes geschilderd en uiteindelijk de Blote Voetjes gelakt.
De Natuurwerkdag is een initiatief van LandschapNL, een landelijk samenwerkingsverband van natuurorganisaties. In Nieuwegein deden ruim 200 vrijwilligers mee om deze dag tot een succes te maken.