Tijdens de raadsvergadering van donderdag 8 juli 2021 heeft Marco Diekstra namens de gemeenteraad een cadeau aangeboden aan de eerste burger van Nieuwegein. Dit in het kader van het 50-jarig bestaan van onze stad die ontstond in 1971, na samenvoeging van de twee historische dorpen Jutphaas en Vreeswijk.
Raadslid Marco Diekstra: “Ik ben blij dat we als gemeenteraad een cadeau hebben ontwikkeld, waarmee we voor de huidige én de toekomstige generatie, de historie van Nieuwegein hebben kunnen vastleggen.”
“Als werkgroep hebben we een selectie gemaakt van panden in onze stad met een bijzondere historische betekenis. Dat hebben we weergegeven in uitgebreide teksten over de rijke geschiedenis van het pand. Met deze verhalen én het idee van de historische parelroute, zijn we naar alle pandeigenaren gegaan”, licht Marco toe
Het eerste bord is van het voormalig sluiswachtershuisje in Vreeswijk. Tegenwoordig doet het dienst als herenkapsalon, maar de eigenaar kan zich nog herinneren dat in zijn kindertijd er een politiepost en een gevangenis inzaten.
Het tweede bord is van de Tolgaarderswoning in Jutphaas. Dit huis ligt aan de route Napoleon van Amsterdam naar Parijs, waardoor de weg bestraat moest worden. Mede hierdoor was het tolgeld drie maal hoger dan bij andere Utrechtse tollen. Helaas stond de Nicolaaskerk aan de verkeerde kant van de tol, en elke keer als kerkganger de tol passeerden, moesten ze betalen. Op den duur leidde dit tot rellen en werd de tol bestormd. De tolbomen werden in tweeën gezaagd en belandden in het Merwedekanaal. Utrecht verlaagde de tarieven om de onrust te beteugelen.
Dit zijn mooie verhalen die absoluut niet verloren mogen gaan en beschikbaar moeten zijn voor iedereen. De borden worden de komende weken gemaakt en in overleg met de bewoners opgehangen op de panden. Op die manier ontstaat er na het zomerreces een historische parelroute die zowel offline als online (via georoute en een website) beschikbaar is voor zowel de huidige als toekomstige generatie.