Gemeente Nieuwegein wil archeologie inclusiever maken

Het zal de afgelopen jaren niemand ontgaan zijn: bij het ontwikkelen van bedrijventerrein Het Klooster zijn tijdens archeologisch onderzoek spectaculaire ontdekkingen gedaan. Iedereen leek in de wolken te zijn met de ontdekkingen, maar was dat ook echt zo? Of werden mensen die het maar niets vonden simpelweg niet aan het woord gelaten? Archeoloog Anne Zohlandt onderzoekt of en hoe archeologie moet veranderen zodat iedereen zich verbonden kan voelen met de verhalen over het verleden. Voelt u zich (niet) erkend door archeologen? Wilt u zelf meer bijdragen aan het archeologisch onderzoek? Of vindt u het allemaal maar overdreven? Vul de vragenlijst in en laat het haar weten.

De resultaten van de vragenlijst worden gedeeld met de gemeente Nieuwegein, zodat zij bij het uitzetten van een opdracht voor een nieuwe opgraving, eisen kunnen stellen aan de manier van opgraven. Maar ook het proces daarna zal onder de loep genomen worden: wat moet er met vondsten gebeuren? Moeten ze naar een museum? Of juist ergens midden in de stad? Mogen alleen archeologen ze onderzoeken, of mogen de bewoners dat ook? Wie bepaalt er waar en wanneer de verhalen van vroeger verteld worden?

Door deze vragenlijst in te vullen wordt duidelijker wat mensen uit Nieuwegein wel en niet belangrijk vinden als het gaat over archeologisch onderzoek. Haal daarom gerust een oude koe, of bruine beer, uit de sloot. De archeoloog die dit onderzoek uitvoert, zal daar sowieso blij mee zijn! Ga hier naar de vragenlijst.

Archeologiedagen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk