Op donderdag 8 juni hebben zo’n 50 vierdeklassers van het Cals College op het Stadshuis een presentatiemarkt verzorgd voor ouders, raadsleden, enkele medewerkers van de gemeente én de burgemeester, die tot ieders verrassing ook met grote interesse langs de kraampjes ging. De leerlingen hadden in de maanden daarvoor in samenwerking met de gemeente een onderzoeksopdracht uitgevoerd waarmee zij diverse maatschappelijke kwesties aan de kaak stelden.
Lars, Stijn en Kean leggen hun oplossingen voor het klimaatprobleem voor aan raadsleden Rens Wisselo en Rija van der Sluiszen
Havo-p
Dit alles in het teken van HavoP, waarbij de p staat voor ‘praktijkgericht’. Het vak wordt als pilot aangeboden op het Cals College en nog zo’n 25 scholen in Nederland. Het doel ervan is om onderwijs te bieden dat aansluit bij de behoefte van havoleerlingen om praktisch bezig te zijn en de relevantie te zien van wat ze leren. De exacte invulling mag de school grotendeels zelf bepalen, zolang aan bepaalde voorwaarden en richtlijnen voldaan wordt.
In samenwerking met de gemeente werd voor de leerlingen een groot aantal maatschappelijke thema’s en casussen geformuleerd, waar zij uit konden kiezen. Denk aan ‘eenzaamheid in Nieuwegein’, ‘stadspromotie’ of ‘jeugdcriminaliteit’. Binnen deze casus bepaalden leerlingen vervolgens zelf wat zij wilden onderzoeken of produceren. Daarbij kregen ze door middel van interviews de nodige hulp van experts van de gemeente en Nieuwegeinse maatschappelijke instanties.
Het eindproduct – in de meeste gevallen een presentatie, soms een video – mochten zij gisteravond (donderdag) tonen aan de uitgenodigde ouders, contactpersonen van de gemeente en geïnteresseerde raadsleden, die zo de nodige inspiratie konden opdoen voor de uitdagingen die de stad kent.