Gemeente Nieuwegein bezorgd over bezuinigingen Rijksoverheid

Gemeente Nieuwegein staat voor een grote uitdaging. Vanuit de Rijksoverheid worden er steeds meer taken bij gemeenten belegd, terwijl ze daar minder geld voor krijgen. Dat brengt gemeenten in een lastige positie. Voor Nieuwegein zijn de zorgen nog wat groter. “We zijn namelijk een jonge stad en in korte tijd hard gegroeid.”, vertelt wethouder Ellie Eggengoor. “Zo’n beetje alles dat hier is gebouwd, is inmiddels vijftig jaar oud en toe aan vervanging. Denk daarbij aan de scholen of de openbare ruimte. Daarnaast zien we een stijgende lijn in de kosten voor jeugdzorg en WMO.” Daarom vragen gemeenten, zo ook Nieuwegein, het nieuwe kabinet met klem om passende maatregelen te nemen, zodat zij als gemeente goed voor haar stad kan blijven zorgen.

Wethouder Ellie Eggengoor in het midden

Landelijke actie: ‘Je gemeente doet er alles aan’
In het kader van deze uitdagingen steunt gemeente Nieuwegein de landelijke VNG- campagne ‘Je gemeente doet er alles aan’. Met de campagne vragen de Vereniging Nederlandse Gemeenten en veel gemeenten aandacht voor de lastige situatie waarin zij verkeren. En benadrukken zij de grote impact die het werk van gemeenten heeft op het leven van inwoners.

De gemeente zorgt er bijvoorbeeld voor dat de wegen veilig zijn en dat de parken schoon en netjes zijn. Ze zamelt het afval in, verleent vergunningen voor als je je huis wilt (ver)bouwen en regelt de straatverlichting en verkeersborden om ongelukken te voorkomen. Maar de gemeente helpt ook inwoners die het moeilijk hebben. Bijvoorbeeld met bijstand of schuldhulpverlening. Doordat het Rijk minder geld geeft aan gemeenten komt het werk van de gemeente onder druk te staan.

“Onze oproep aan het Rijk is dan ook: kom over de brug. We begrijpen dat taken bij gemeenten worden belegd, wij kennen onze inwoners tenslotte het beste. Maar als daar ook nog bezuinigingen bovenop komen kunnen we die taken niet uitvoeren zoals we dat zouden willen en ook moeten. Meer taken én minder geld, die som klopt niet.’’, aldus wethouder Ellie Eggengoor.

Begroting gemeente Nieuwegein
Voor 2025 werkt gemeente Nieuwegein aan een voorstel hoe ze in 2025 met minder geld toch zo goed als mogelijk voor haar kan stad zorgen. Dit krijgt een plek in de begroting, die in oktober wordt besproken in de gemeenteraad.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk