Kabinet en sociale partners hebben enige tijd geleden in het Sociaal Akkoord afgesproken dat werkgevers extra banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. In totaal gaat het om 125.000 extra banen, waarvan 100.000 in de marktsector en 25.000 bij de overheid, die voor 2024 gerealiseerd moeten zijn. De gemeente Nieuwegein maakt daar nu een begin mee door vier mensen met een garantiebaan in dienst te nemen.
Inclusief
Mensen met een arbeidsbeperking komen vaak moeilijk aan de slag. Als ze meer kansen krijgen en vaker bij een reguliere werkgever aan de slag gaan, doen zij ook mee aan de reguliere arbeidsmarkt. Zo worden ze eerder gezien als onderdeel ervan, ook wel de inclusieve arbeidsmarkt genoemd. Het college heeft de ‘inclusieve organisatie’ benoemd als speerpunt.
Dezelfde kansen
Wethouder Martijn Stekelenburg: ‘In zo’n organisatie werken mensen met en zonder beperking met en naast elkaar. Mensen worden niet meer automatisch in een sociale werkplaats geplaatst, zoals vroeger, maar doen mee in de reguliere arbeidsmarkt. Het geeft ze meer zelfvertrouwen en ze krijgen dezelfde kansen als iedereen. Je moet als organisatie in eerste instantie wellicht wat meer investeren in de vorm van coaching en begeleiding maar als mensen eenmaal hun draai hebben gevonden, loopt het vaak prima voor alle betrokkenen. Om onze verantwoordelijkheid te nemen en het goede voorbeeld te geven maken we als gemeente een begin met het aannemen van vier mensen met een garantiebaan.”
Rick Lamme
De eerste werknemer van de vier garantiebanen is overigens al begonnen. Rick Lamme werkt sinds begin dit jaar op begraafplaats Noorderveld en heeft het prima naar zijn zin. Rick: ‘Ik vind het fijn en afwisselend werk. Samen met mijn collega’s schoffel ik de plantsoenen, graven we graven of we gooien ze dicht. En ik heb aardige collega’s met wie ik het goed kan vinden. Het bevalt me hier prima!.’
Wethouder Martijn Stekelenburg en Rick Lamme op de begraafplaats.