Gemeente neemt bomen met slechte conditie onder de loep

Nieuwegein is een groene gemeente en zet zich in om de kwaliteit van het groen en de bomen te verbeteren. Bij de omvorming van het groen kijken we welke bomen toekomst hebben en welke bomen niet gezond uitgroeien of zelfs gevaar opleveren door om te waaien bij een storm. Het gaat hierbij voornamelijk om verwilderd groen of spontaan opgekomen bomen zoals wilgen, elzen en populieren aan de slootkant en in bossen. In Batau Noord, Batau Zuid en Galecop wordt dit najaar de omvorming van het groen aangepakt.

Boomveiligheidscontrole
Bomen die een slechte conditie hebben of ziek zijn, komen op een attentielijst. Deze bomen worden elk jaar gecontroleerd. Met de attentie boomveiligheidscontrole wordt een beoordeling gemaakt wanneer de boom wordt weggehaald. Het gaat hierbij om bomen met iepziekte, kastanjebloedingsziekte, watermerkziekte, essentaksterfte, bomen met zwamaantastingen, bomen met een verminderde conditie, dode bomen of bomen die flinke wortelopdruk veroorzaken.

De bomen die weggaan in Batau Noord, Batau Zuid en Galecop hebben een blauwe en gele gespoten stip op de boomstam. In Galecop worden ongeveer 741 bomen weggehaald waarvan het grootste deel verwilderd groen is. In Batau Noord gaat het om circa 176 bomen waarvan 134 spontaan is gegroeid en in Batau Zuid halen we acht bomen weg. Voor een gering aantal bomen is een kapvergunning aangevraagd en verleend. Ongeveer zeventig bomen die nu weg gaan, zijn door de gemeente in het verleden aangeplant. De overige bomen (circa 856) zijn spontaan en als verwilderd groen uitgegroeid. Deze staan voornamelijk langs sloten die in beheer zijn bij het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Op deze plekken kunnen geen bomen staan vanwege het waterbeheer.

Herplant
Er komen in totaal 22 bomen terug op een plek die daar zeer geschikt voor is. Dat gebeurt in het nieuwe plantseizoen eind 2018 of begin 2019.

One thought on “Gemeente neemt bomen met slechte conditie onder de loep

  1. lies

    Hopelijk wordt er nu ook gekeken naar de plantaan Goudfazant tho Koperfazant. VEEL te groot en geeft veel overlast gedurende het HELE Jaar

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk