Gemarmerde cake heeft net iets meer dan gewone cake en dit is al jaren een succesrecept bij ons thuis. Het komt uit een boekje uit de 60er jaren en is overgegaan van moeder op dochter op dochter. Nodig
150 g bloem
150 g boter
150 g suiker, kristal of witte basterd
3 eieren, biologisch of vrije uitloop
1 theelepel bakpoeder
2 pakjes vanillesuiker
zout
25 g cacaopoeder
25 g suiker, kristal of witte basterd
1 eetlepel melk. Extra: cakevorm met een inhoud van ca. 1 ½ liter; mixer of keukenmachine Het werkt het makkelijkst als alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Beboter de vorm.
Verwarm de oven voor tot 150°C hetelucht of 170°C boven- en onderwarmte.
Doe de boter, de suiker, de vanillesuiker en het zout in een ruime beslagkom.
Klop net zolang tot de boter licht van kleur is geworden.
Breek een ei boven een kommetje en voeg het aan het botermengsel toe.
Klop tot het ei geheel is opgenomen.
Doe hetzelfde met de andere eieren, steeds goed kloppen tot het ei geheel is opgenomen.
Voeg door een zeef de bloem en het bakpoeder toe en klop alles vlug door elkaar.
Schep 1/3 van het deeg in een andere kom en roer er het cacaopoeder, de 25 g suiker en de melk door.
Leg om en om enkele lepels van beide deegsoorten in de cakevorm.
Voor een mooi gemarmerd effect met een satéprikker gegolfde lijnen door het deeg trekken, zodat het bruine en gele deeg door elkaar heen strepen.
Zet de cakevorm op het rooster midden in de oven en laat in 1 à 1 ½ uur gaar en goudbruin bakken.
De cake is gaar als hij van de wanden van de vorm los begint te laten.
Voor de zekerheid kun je nog met een satéprikker in het midden van de cake prikken.
De prikker moet er droog uit komen. Tips
• Voor een grotere cake (grotere vorm) de ingrediënten met een derde of de helft vermeerderen.
• Voor het bakken van cake verdient hetelucht de voorkeur.
• Je kunt de boter ook zachter maken door hem in de magnetron 1 minuutje op de ontdooistand te zetten.
• Breek de eieren eerst in een kommetje om te voorkomen dat een eventueel onbetrouwbaar ei meteen bij het deeg komt en je het deeg weg moet gooien. Je kunt dan ook een eventueel meegekomen stukje eierschaal makkelijker verwijderen. Weetje
Geen legbatterij-eieren meer te koop in Nederland?Vergeet het maar………. In de winkels zie je ze misschien niet meer, maar op de markt worden er nog miljoenen onder het mom van scharreleieren verkocht. Om nog maar niet te spreken van alle foute eieren die in de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt. Op dit moment leven nog steeds negentien miljoen kippen in een stukje kooi ter grootte van een A4-tje.
Toch eieren kopen op de markt? Let op de code op het ei en laat je geen onzin op de mouw spelden door de verkopers. Code 0=biologisch, code 1=vrije uitloop, code 2=scharrel, code 3=kooi(legbatterij). De vijf cijfers achter de code en het land van herkomst zijn het nummer van het pluimveebedrijf.
Voor meer informatie www.wakkerdier.nl Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.