Geldautomaten van banken en Geldmaat worden per direct ’s-nachts buiten werking gesteld in de strijd tegen plofkraken. Tussen 23.00 uur en 07.00 uur staan automaten uit waardoor het voor criminelen lastiger wordt om tot een succesvolle kraak te komen. Ook in Nieuwegein is het dan niet mogelijk om te pinnen voor cashgeld.
Het is één van de maatregelen uit het overleg tussen minister Grapperhaus van Justitie, minister Hoekstra van Financiën en de Vereniging van Banken (NVB). Volgens de NVB verkleint het uitschakelen van de automaten de kans op succes voor criminelen. Hoe dat precies werkt, wil een woordvoerder niet zeggen.
Eén van de manieren om een automaat te kraken is een explosief de geldlade inschuiven op het moment dat die opengaat. Om de geldlade te openen, pinnen de criminelen een klein bedrag met een gestolen bankpas. Dat gaat niet als de automaat uit staat.
De NVB zegt dat minder dan twee procent van de geldopnames ’s nachts is en noemt daarom de gevolgen van de maatregel beperkt. “Hoewel dit voor sommigen hinderlijk kan zijn, staat de veiligheid voorop.”
De banken willen verder de kans op buit zo klein mogelijk maken door bankbiljetten onbruikbaar te maken op het moment de een automaat wordt opgeblazen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met verfpatronen, lijmpatronen of door de biljetten te verbranden als er een explosie is. De NVB, de politie en toezichthouder De Nederlandsche Bank gaan de komende tijd onderzoeken wat de beste manier is.
Nieuwegein staat landelijk op de kaart als het gaat om plofkraken. Afgelopen jaar nog heeft de politie vier verdachten aangehouden wegens plofkraken in Duitsland. Ze kwamen uit Nieuwegein en Amsterdam. Diverse woningen in Nieuwegein en Amsterdam zijn toen doorzocht op zoek naar bewijsmateriaal. Zo stond ook een gestolen Audi lange tijd in de wijk Galecop om plofkraken meet te plegen.
Ook de plofkraak in winkelcentrum Hoogzandveld staan de winkeliers van het winkelcentrum nog op hun netvlies. De plofkrakers hadden het voorzien op een pinautomaat van de ING. Ze lieten hun auto brandend achter. Het winkelcentrum was verboden gebied en ruim 30 omwonenden waren voor hun eigen veiligheid uit hun huizen aan de Ratelaar gehaald. Ook aan de Zwanenburgstraat in Jutphaas veroorzaakte een plofkraak veel schade.
Dit jaar zijn er landelijk tot nu toe 71 plofkraken geweest . In 2018 waren het er 43 en het jaar daarvoor 87.