Gegratineerde boerenkool in laagjes

Nu eens niet de overbekende boerenkoolstamppot maar een smakelijke ovenschotel van boerenkool met kwark, komijnekaas en rozijnen.. Voor 4 personen de dubbele hoeveelheden nemen. 
Nodig voor 2 personen:150 g belegen kaas met komijn400 g gesneden boerenkool1 ui1 eetlepel boter2 eetlepels rozijnen1 eetlepel azijnpeper en zout1 bakje magere kwark (ca. 225 g) 
Extra: een ovenschotel inhoud ca. 1 liter. 
De korstjes van de kaas snijden en de kaas raspen.De oven voorverwarmen op 200 °C.In een pan de boerenkool met water aan de kook brengen en op een laag pitje in ca. 5 minuten laten slinken, af en toe omscheppen.Ondertussen de ui pellen en snipperen.In een pan de boter verhitten en de ui hierin ca. 3 minuten fruiten.Ondertussen de boerenkool in een vergiet goed laten uitlekken.De rozijnen en de boerenkool door de gefruite ui scheppen.Op smaak brengen met azijn, peper en zout.In een kom de kwark en de helft van de geraspte kaas door elkaar roeren.De ovenschotel invetten en de helft van de boerenkool over de bodem verdelen.De helft van het kwarkmengsel over de laag boerenkool verdelen.De rest van de boerenkool over de kwark/kaaslaag verdelen.Afdekken met de rest van het kwarkmengsel.De rest van de geraspte kaas over de boerenkoolschotel strooien.De boerenkoolschotel op een rooster in het midden van de oven schuiven en in ca. 25 minuten goudbruin en gaar laten worden.Lekker met gebakken aardappelen en een scheutje tomatenketchup. 
Vegetarisch hoofdgerecht,  2personenVoorbereidingstijd ca. 30 minuten.Bereidingstijd: ca. 35 minuten. 
TipVerpakte, panklare boerenkool kan in de groentenlade van de koelkast 1 à 2 dagen worden bewaard. 
WeetjeIn boerenkoolstamppot zorgen de gestampte aardappels ervoor dat de boerenkoolvezels beter verteerd worden. Eet men de groente echter afzonderlijk, dan blijven de vitamines A,B en C, die in ruime mate aanwezig zijn, beter bewaard. Boerenkool is trouwens ook een grote leverancier van calcium.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren