Warm stokbrood ruim voorzien van roomkaas en groenten, rijkelijk belegd met kaas, die daarna smeuïg gegratineerd is in de oven…mjammie. Snel gemaakt voor de tussendoortrek, als lunch of als begeleider van een hoofdgerecht. Eet het zo warm mogelijk. Voor 4 stuks
2 voorverpakte afbak-stokbroden
bakje roomkaas met kruiden en/of knoflook (à 150 gr)
2 à 3 tomaten
½ paprika
stukje prei
paar plakjes courgette
zout
versgemalen peper
plakjes jonge of jong belegen kaas Extra: bakpapier of permanent bakvel Verwarm de bovengrill van de oven.
Of verhit de oven tot 200°C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of met een permanent bakvel.
Snij de stokbroden in de lengte doormidden.
Was de groenten en maak ze schoon.
Snij de tomaten in plakjes, de paprika in reepjes, de prei in flinterdunne ringetjes en de courgette in dunne reepjes.
Besmeer de stokbroodhelften rijkelijk met roomkaas.
Beleg iedere stokbroodhelft ruim met de tomaat, paprika en courgette.
Strooi de ringetjes prei erover.
Bestrooi met een klein beetje zout en wat ruimer met de versgemalen peper. Beleg rijk met plakjes kaas zodat de groentes helemaal bedekt zijn.
Leg de stokbroodhelften op een bakplaat en schuif ze, bij gebruik van de grill, onder in de oven.
Bij gebruik van de heteluchtoven of een oven met boven-onderwarmte de bakplaat in het midden van de oven schuiven.
Laat 5 tot 7 minuten grillen of verwarmen, in ieder geval tot de kaas goed gesmolten is.
Haal het stokbrood uit de oven en serveer het direct. Vegetarisch lunch- of bijgerecht
Tijd ca. 25 minuten (incl. oventijd)
Bron: eigen recept Tip
– De plakjes kaas kunnen ook door geraspte kaas vervangen worden. De geraspte kaas valt er alleen sneller af.
– Je kunt de prei door (rode) uienringen vervangen.
– Strooi eventueel nog wat pijnboompitten op de kaas voor de stokbroden de oven in gaan.
– Als het stokbrood uit de oven komt kun je er wat vers geknipte bieslook of reepjes verse basilicum op strooien. Weetje
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette, wat letterlijk “stokje” betekent. Stokbrood dateert uit de 19e eeuw en komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. In Nederland is het pas sinds de zeventiger jaren de vorige eeuw verkrijgbaar.
Doordat er een ander type meel en gist wordt gebruikt, wijkt het Nederlandse stokbrood qua smaak nogal af van het Franse stokbrood. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton. (Eerdere recepten vind je in het archief , het pannetje, hiernaast)