Gedeputeerde André van Schie opent de expositie ’40 Jaar Sneltram’

Zondagmiddag 9 juni is in Museum Warsenhoeck een expositie geopend, gewijd aan de diverse vormen van openbaar vervoer die onze stad kent en heeft gekend. “Nieuwegein, centrum van Vervoer” heet de expositie. Historisch gezien zijn daarin de vaarroutes over de Vaartsche Rijn en de Doorslag de oudste en meest bekende routes voor het goederenvervoer. Vervoer over de weg komt goed op gang nadat keizer Napoleon in 1811 de weg door Vreeswijk en Jutphaas heeft verheven tot keizerlijke weg nummer-2.

Andre van Schie tijdens de opening

Voor Nieuwegeiners van nu is de Sneltram naast de fiets en de auto het meest gebruikte vervoermiddel. De ondertitel van de expositie is daarom “40 Jaar Sneltram.” De Sneltram van nu en de noodzakelijke uitbreidingen ervan zijn tegenwoordig de verantwoordelijkheid van de provincie Utrecht. Daarop wees gedeputeerde André van Schie in zijn openingstoespraak. Voor woningbouw in de A12-zone en in de polder Rijnenburg is goed railvervoer van groot belang. Bij het maken van het verkeersplan voor de inrichting van Nieuwegein was al rekening gehouden met de sneltram en de vrijliggende railverbinding.

Voor de toekomstige Merwedelijn is dat niet het geval en dat betekent dat er ingewikkelde aanpassingen nodig kunnen zijn. Overigens, zo vroeg André van Schie aan de ruim negentig aanwezigen, welke naam gebruiken Nieuwegeiners voor hun eigen tram: SUN als afkorting voor Sneltram Utrecht Nieuwegein? Of SUNIJ voor Sneltram Utrecht Nieuwegein IJsselstein? Er bleek weinig herkenning voor deze ambtelijke afkortingen; gewoon “sneltram” bleek de meest gebruikte naam. Of dat ook zo blijft als er meer en andere aansluitingen komen op onze eigen railverbinding, dat blijft nog even een onbeantwoorde vraag.

Na de opening namen de bezoekers ruim de tijd voor een rondgang langs de vitrines met trammodellen, knipsels, informatiekranten, materialen uit de tramremise en bedrijfskleding van de opeenvolgende vervoermaatschappijen.

Bij het zien van de gratis kaartjes in de vitrine voor de openingsweek in december 1983 was één van de reacties: “Dat kaartje heb ik toen gebruikt ja, denk ik. Maar zeker weten doe ik het niet.” Als iemand zich een mooi verhaal herinnert over zijn eerste tramrit, stuur dat svp naar exposities@museumwarsenhoeck.nl We nemen uw verhaal graag op in de expositie.

Museum Warsenhoeck is elke woensdag, zaterdag en zondag open van 14.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. Voor de voetgangersingangen van het Natuurkwartier, volg de borden NK en KIBO . Komt u met de auto, parkeer dan bij Jack’s Grillhouse.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren