In de straten van Jutphaas klonk afgelopen vrijdagmiddag voor het eerst de gebedsoproep van de Sirat-moskee aan de Prof. Dr. Hesselaan. Een uniek moment, want normaal gesproken gebeurt dat nooit in de stad. De moskee hoopt dat de zogenoemde ‘versterkte gebedsoproep’ zorgt voor saamhorigheid nu moslims niet naar de moskee kunnen, vanwege de coronamaatregelen.
Oproeper Jamal Ghali zong de zogeheten ‘adhan’, die Nieuwegeinse moslims moet oproepen om te gaan bidden. Doorgaans wordt hen via de adhan ook gevraagd je ‘naar het gebed te haasten’, waarmee bedoeld wordt om naar de moskee te komen. Nu die geen groepen mensen kan ontvangen, voegt Ghali een regel tekst toe aan zijn oproep: verricht uw gebed thuis.
Volgens het moskeebestuur is het belangrijk om de oproep op dit moment hardop te laten horen, vanwege de coronacrisis én vanwege de ramadan, die volgende week begint. In een schriftelijke reactie valt te lezen: “Naar de moskee gaan is voor de moslimgemeenschap een heel belangrijk onderdeel van het geloof. Toch beseft iedereen dat dat in de huidige tijd niet kan.”
MOSKEE DICHT
“Het sluiten van de moskee raakt de islamitische gemeenschap in Nieuwegein diep”, vervolgt het bestuur. “Mensen misen vooral de saamhorigheid van het bij elkaar komen en het samenzijn bij het gebed. Om de pijn enigszins te verzachten en als teken van solidariteit met de hele gemeenschap in Nieuwegein, hebben wij toestemming gevraagd voor een oproep tot gebed.”
Die toestemming besloot de gemeente te geven. “De gemeenschap kan zich niet in de moskee verzamelen”, zegt wijkwethouder Jan Kuiper (CDA) namens het gemeentebestuur. “Alle moskeeën, kerken en tempels zijn leeg, maar de gelovige wil wel graag bidden. Door de gebedsoproep zo naar buiten te brengen, kun je dat gevoel van samenzijn een beetje terughalen bij de gelovige.”
NIEUWEGEIN IN GESPREK
Slechts een klein aantal moskeeën in Nederland laat de adhan overigens versterkt horen, bijvoorbeeld die in Utrecht en Rotterdam. Nieuwegein past voorlopig prima in dat rijtje, aldus de wethouder. Kuiper: “Ik kan me voorstellen dat sommige mensen denken: een gebedsoproep, wat moet ik daarmee? Tegelijkertijd denk ik dat Nieuwegein een stad is waar dit gewoon kan.”
Kuiper legt uit: “Misschien is het even wennen dat we de gebedsoproep hier horen, maar zo is het ook wennen als je een nieuwe kerk in je achtertuin krijgt, die elke zondag de klokken bengelt. Volgens mij is het juist iets waar je trots op kunt zijn met elkaar, dat we dit elkaar gunnen en de stad respect heeft voor de geloofsbeleving van alle Nieuwegeiners.” Kuiper hoopt dat inwoners reageren op de eerste versterkte gebedsoproep, zodat ‘een gesprek kan plaatsvinden’.
De gebedsoproep klinkt voortaan iedere vrijdagmiddag om twee uur tot het einde van de ramadan, al sluit de wethouder niet uit dat tegen die tijd een nieuwe traditie is geboren. Kuiper: “Het liefst zou ik willen dat deze buurt zegt: ja, laten we het elke vrijdag doen. Het is goed om soms een oproep te krijgen om even stil te staan in je leven en na te denken. Ook zorgt het voor solidariteit; en dat is zeker in deze tijd belangrijk.”
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht
Wel ja, nog meer herrie. Juist nu was het een beetje stiller geworden. Dat moet blijkbaar direct weer teniet gedaan worden. En wat is dat voor onzinargument van die klokken? Dat is juist een reden om ook die klokken af te schaffen, niet om er nog meer van dat soort flauwekul bij te verzinnen.
Wat merkwaardig. Er wordt juist met succes gestreden tegen luidende kerkklokken. Hoe kan je dan een nieuwe traditie van versterkte moskeegangzang gaan invoeren? Tegenwoordig is zo’n luid centraal signaal over wijde omgeving totaal niet meer nodig.