Gebakken peren

“Dan zit je mooi met de gebakken peren”, ik hoor het mijn moeder nog zo zeggen. Al sinds mijn jeugd staan, in mijn beleving,“gebakken peren” voor zoiets als rampspoed. Er ging dan ook een soort schok van verrassing door me heen toen ik in een oud boekje een recept van Gebakken Peren vond. Ze bleken echt te bestaan en je kon ze nog zelf bereiden ook. En dat heb ik dus gedaan. Gebakken peren staan bij mij nu niet meer voor rampspoed, ze zijn juist erg lekker. Voor 4 personen*:
2 of 4 flinke sappige peren
1 boterham
1 eetlepel paneermeel
1 eetlepel suiker
stukje boter of margarine
jam (naar keuze, rode kleurt het leukst) * Als niet te groot toetje is één perenhelft per persoon voldoende. Voor een wat flinker toetje reken je op twee helften per persoon. Extra: ovenschaal die groot genoeg is voor 4 of 8 perenhelften Beboter de ovenschaal.
Verwarm de oven voor tot 220ºC.
Schil de peren, halveer ze in de lengte en snij voorzichtig het klokhuis en de draden die naar het steeltje lopen, weg.
Leg de peren met de bolle kant naar beneden in de schaal.**
Vul de holten flink met jam.
Verkruimel de boterham met de vingertoppen in een kommetje en vermeng het fijne kruim met het paneermeel en de suiker.
Strooi het broodkruimmengsel ruim over de peren.
Snij wat klontjes boter en verdeel ze over de schotel op en naast de peren.
Zet de ovenschaal op een rooster midden in de oven en laat de peren in 15 minuten gaar en gekleurd worden (ze hoeven niet helemaal zacht te zijn).
Serveer ze direct met een vleugje kaneel, poedersuiker of een dotje slagroom ernaast.
Gewoon “naturel” smaken ze trouwens ook uitstekend. Nagerecht
Tijd ca. 30 minuten.
Bron: “50 Culinaire avonturen met JAM” een AH-uitgave uit 1978. Tip
** Als de peren steeds omkieperen, een klein plakje van de bolle kant snijden zodat ze beter blijven liggen. Leg het plakje gewoon op of onder de jam op de peer.

Wanneer je de peren iets “vochtiger” wilt hebben kun je een scheutje water of witte wijn in de ovenschaal gieten. Weetje
Volgens het “Groot Uitdrukkingswoordenboek” (Van Dale 2006) gaat de zegswijze “Met de gebakken peren zitten” terug op de situatie dat je heerlijk gekookt hebt (gebakken peren golden in vroeger eeuwen als lekkernij), maar dat je gasten niet komen opdagen.

Een heel bijzonder recept voor gebakken peren staat in een kookboek dat “Het Grote Nutella Kookboek” heet (geschreven door Paola Balducchi). Zoals de titel al doet vermoeden staan er alleen maar recepten in met Nutella als ingrediënt. In het betreffende recept worden de peren, nadat ze gebakken zijn, met (au-bain-marie) gesmolten Nutella overgoten. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.

Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk