Meer dan honderd brugklassers van Unic-Utrecht waren maandagochtend 8 april te gast op de Lekdijk in Nieuwegein. Ze kregen een gastles van het waterschap in en bij de voormalige schotbalkenloods aan de Oude Sluis in Vreeswijk. De gastles was ingebed in hun fietsexcursie voor het schoolproject ‘actieve aarde, thema water.’
In de schotbalkenloods ontdekten de leerlingen dat de waterschappen duizend jaar geleden zijn opgericht om te zorgen voor veilige dijken en droge voeten. Buiten, op de dijk, lazen de leerlingen op de peilschaal aan de Lekzijde het waterpeil af. Op dit moment is de waterstand van de Lek vrij laag, rond de 0,5 m NAP. Bij een peil van 3 meter komt het waterschap in actie: het peil in de Oude Sluis wordt dan verhoogd om tegendruk te geven aan het hoge water in de Lek. De laatste keer gebeurde dit in januari van dit jaar. In 1995 stond de Lek op 4,5 m NAP; toen werden aan de overkant van de Lek vele duizenden inwoners geëvacueerd vanwege de kans op een dijkdoorbraak. De laatste keer dat de Lekdijk aan onze kant doorbrak was in 1751 bij Lopik.
Het waterschap vindt het belangrijk om samen te werken met scholen voor voortgezet onderwijs. “Leerlingen kunnen bij ons de praktijk bij de lesstof ervaren en zich verder verdiepen in het thema water,” aldus Marjan Blom, beleidsmedewerker educatie bij De Stichtse Rijnlanden. “Ook hopen wij leerlingen warm te maken voor een studie en een baan in de waterwereld. De watersector zit te springen om goed opgeleid personeel, de leerlingen zijn de toekomst van Nederland Waterland.” De leerlingen van Unic uit Utrecht namen verder nog een kijkje bij de Beatrixsluizen en bij de wipwatermolen in park Oudegein.