Gal spuwen, uit huilen en opnieuw beginnen

Verleden week werden de politieke beschouwingen 2011 van Nieuwegein gehouden. Dit is het moment om terug te kijken naar wat er dit jaar al dan niet is goed gegaan. Nu is het terug kijken op dit jaar beslist niet een van de leukste momenten. Veel ombuigingen, een economisch moeilijke tijd en het korten op subsidies liggen hier mede aan ten grondslag. Dat het een roerig jaar is voor zowel de coalitie als oppositie is duidelijk. Lees daar de politieke site op Pen maar op na. Wat er nodig is, is stabiliteit. Niet een van achterover zitten en afwachten, maar van een duidelijke koers varen. Daarbij beslist niet de ogen sluiten voor de omgeving. Oogkleppen op kan dodelijk zijn.

Bij het lezen van de politieke beschouwingen op PEN lopen de rillingen je soms over de rug. Wat een gal wordt er door sommigen uitgebraakt. Men kan zich afvragen of de sterkste maagzuurremmer hier nog tegen bestand is. Het politieke leven mag dan niet altijd eenvoudig zijn, maar de vraag is of er bij dergelijk diepgaande wroeging nog van goed politiek functioneren sprake is. Als men zo diep moet gaan om aan te dragen dat de burger het wil weten, is het de vraag of de burger dit wil weten. In onze democratie zijn de burgers niet monddood gemaakt. Zij bedienen zich van allerlei middelen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Daarom is de vraagstelling voor een politicus niet altijd eenvoudig. Wat is het? Is de vraag politiek (eigen) belang of is het de politicus die als inwoner de vraag stelt. Is het maagzuur producerend of maagzuurremmend. Politici ongeacht uw inzet, denk aan de eigen gezondheid. Onze gezondheidszorg staat al zo onder druk.

Verschillende organisaties zijn of worden diep getroffen door de bezuinigingen. Dit heeft er zelfs toe geleid dat het bestuur van De Kom haar functie heeft neergelegd. Hoe dit bestuurlijk wordt opgelost, ligt in de toekomst verscholen. De gemeente is nu aan zet. Zij moet op zeer korte termijn proberen een winstgevende organisatie neer te zetten. Iets dat het afgetreden bestuur niet voor mogelijk houdt. De Kom moet na de verhuizing dagelijks vol geboekt zijn dat is een gegeven. Hoe zal de gemeente bij de politieke beschouwingen van 2012 worden aangesproken als het hen niet lukt de bezuinigingen op een verantwoorde wijze door te voeren? Zichzelf extra financiële steun toezeggen is natuurlijk uit den boze. Oneerlijke concurrentie door bijvoorbeeld voor bodemprijzen te werken om het pand ten koste van alles gevuld te krijgen, is voor de andere ondernemers in de stad geen goed beleid. Misschien kan de eerste commerciële stap gezet worden als alle Raadsleden en het college tot de volgende verkiezingen een abonnement op De Kom nemen en daarbij de ambassadeurs van dit culturele centrum zijn. Laten ze dan gelijktijdig voor dezelfde periode een abonnement op de Bibliotheek nemen. Ook deze stichting heeft een forse financiële aderlating te overbruggen en ambassadeurs nodig om de bibliotheek van de toekomst te worden en gelijktijd voorkomen dat geletterden ongeletterd worden.

Hoe men het went of keert deze bezuiniging moet men zien te overleven en daarbij constructief aan de toekomst werken. Het lijkt voor velen een onmogelijke opgave. Om te overleven zal men na het gal spuwen en het uit huilen opnieuw moeten beginnen. Creatief, inspirerend en constructief van en door alle betrokkenen. Dat is wat de burger wil.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren