Gaat u verbouwen? Pas op voor asbest!

Bent u van plan uw woning te verbouwen, te renoveren of uit te bouwen? Let op, u loopt dan het risico dat u onwetend aan asbest schuurt, boort, breekt of het anderszins bewerkt. Er kunnen hierbij asbestvezels vrijkomen die u en uw huisgenoten ongemerkt inademen. Deze vezels kunnen lang in uw huis blijven hangen en daardoor lange tijd ingeademd worden. Op de lange termijn kan dit leiden tot ernstige asbestge-relateerde ziekten bij u en uw huisgenoten, zoals long- of buikvlieskanker (mesothelioom) en longkanker.

In veel woningen gebouwd vóór 1994 kan asbest aanwezig zijn. Het zit in vele honderden toepassingen, waarvan golfplaten op het dak van schuurtjes de bekendste zijn. Asbest is echter in nog veel meer plekken verwerkt, bijvoorbeeld in vinyl vloerbedekking, vlakke platen in gevels, in (schoorsteen)pijpen, riolering, gaskachels, vensterbanken, plafondplaten, plaatjes onder CV-installaties of rondom de rookgasafvoer etc.

Het verwijderen van asbest is overigens niet wettelijk verplicht. Wilt u toch asbest verwijderen, dan dient u dit te melden bij de gemeente. Neemt u dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14030. Met toestemming van de gemeente kunt u bij het afvalbrengstation (Utrechthaven 3) gratis een pakket met verpakkingsmateriaal en beschermingsmiddelen ophalen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk