Katern

G-tennis sluit spetterend het seizoen af maar staat onder druk

Ook afgelopen jaar stond clubtrainer Bart van Essen weer elke zaterdagochtend vrijwillig op de baan om met zijn G-tennissers een uurtje plezier te maken. Alweer voor het zesde jaar. Bart van Essen beoefende in zijn jeugd veel sporten, waaronder voetbal, maar uiteindelijk had tennis zijn voorkeur. Zo’n drie jaar lang speelde hij zelfs op hoog niveau om uiteindelijk als tennisleraar bij Tennisvereniging Rijnhuyse neer te strijken. Voor Bart blijft het na al die jaren het leukste lesuurtje in de week. Maar er hangt een donker wolkje aan de hemel. Hoe lang kan het G-tennissen nog doorgaan?

Het is inmiddels een vertrouwd gezicht en gehoor op sportpark Rijnhuyse. Op zaterdagochtend tegen elven, melden de eerste immer enthousiaste deelnemers zich. Een uurtje lekker in de buitenlucht bewegen. Bart staat dan al te wachten op Bram, Ivo, Lukas, Eileen, Gijs, Merel, Iason, Jan-Peter en alle anderen, om even lekker buiten te sporten.

Uit ons archief: Trainers Bart van Essen en Bas Jansen namen, samen met Jan Peter, Merel, Ivo en Eileen, de cheque uit handen van Nieuwegeins sportwethouder Van Engelen

Het aantal G-tennissers is snel gegroeid na de eerste jaren, zodanig dat Bart inmiddels een paar vrijwilligers om zich heen heeft verzameld. Om tennisballen aan te geven, de nodige begeleiding te bieden, wat aanwijzingen te geven en vooral veel enthousiasme te brengen. Van september tot aan de zomervakantie, het hele jaar door, zolang de banen maar bespeelbaar zijn. Het plezier spat er elke week weer vanaf.

Seizoensluiting
Elk seizoen wordt vlak voor de zomervakanties afgesloten met een leuk uitje. Dit jaar was dat de Utrechtse brandweer. Spannend en indrukwekkend. Bij de kazerne in Leidsche Rijn kregen de G-tennissers een rondleiding, zagen en hoorden de levensgrote brandweerauto’s, mochten erin zitten en zelfs met een ladderwagen de hoogte in.

De Utrechtse brandweer bij TV Rijnhuyse

Het uitstapje werd afgesloten met een BBQ terug op het tennispark. Een BBQ die wellicht voor het laatst is, stipt de clubtrainer aan. “Een aantal sponsors trekt zich terug. Dus extra’s als een BBQ’tje organiseren of ouders en begeleiders een koffie aanbieden, kan niet meer. En zelfs met die maatregelen leggen we er als club geld op toe.”

Komt het G-tennis dan in gevaar? Bart: “Natuurlijk is er ook volgend jaar weer G-tennis op deze club, maar wordt het wel lastiger en soberder. Dat is vooral jammer voor de G-tennissers. Dus we staan open voor elke organisatie die zich graag wil verbinden aan dit mooie initiatief.”

Verstandelijke beperking
Binnen Tennisvereniging Rijnhuyse krijgt iedereen de ruimte om te tennissen. Dus ook mensen met een verstandelijke beperking en/of psychosociale (gedrags)problemen. Sinds het paralympisch uitzwaaievenement Rio bij Rijnhuyse in 2016, is Rijnhuyse gestart met lesgeven aan deze G-tennissers. Tijdens de lessen staat plezier voorop. Als er door weersomstandigheden niet getennist kan worden, ondernemen de trainers een andere (sportieve) activiteit met de deelnemers. Deelnemers aan G-tennis bij Rijnhuyse komen uit Nieuwegein, maar ook uit omliggende plaatsen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk