Katern

Fotografie voor beginners

Op dinsdag 18 november organiseert KunstGein de workshop fotograferen van kunstwerken. Fotograaf Cor van Schaik zal de deelnemers aan de workshop leren hoe je een kunstwerk op de juiste manier op de foto zet. Ook bij de Volksuniversiteit Nieuwegein zijn er verschillende mogelijkheden om je vaardigheden op het gebied van fotografie te verbeteren. Zo starten deze maand onder meer de cursussen ´Bewegende onderwerpen fotograferen` en ´Scherptediepte`. Daarnaast biedt ook De KunstKombinatie fotografiecursussen aan.

Deze selectie uit het aanbod aan fotografie-activiteiten in de buurt, geeft al aan dat fotograferen tegenwoordig erg in trek is. Dat is ook niet zo vreemd. De komst van de digitale camera en andere technologische ontwikkelingen hebben fotograferen toegankelijker gemaakt. Met een digitale camera of een smartphone kun je oneindig plaatjes schieten, zonder dat het je extra geld kost. Bovendien zie je meteen het resultaat, waardoor je gemakkelijk kunt ontdekken hoe je jezelf kunt verbeteren. Daarbij komt dat het internet allerlei mogelijkheden biedt voor het bewerken en delen van je foto´s. Zo is Instagram tegenwoordig een razend populair medium.

Hoewel veel camera´s tegenwoordig zo ontworpen zijn dat je zelfs zonder technische kennis de mooiste foto´s kunt maken, zijn er talloze trucjes die je kunnen helpen nog beter te fotograferen. Een fotografiecursus is een mooie gelegenheid om wat bij te leren, ook omdat het leerzaam is om kritisch te kijken naar je eigen foto´s en die van anderen. Om je op weg te helpen bij het fotograferen willen we je in ieder geval alvast een paar basistips meegeven:

  • Handleiding. Weten hoe je camera werkt is de eerste stap. Begin dan ook met het doorlezen van de handleiding van je toestel.
  • Achtergrond. Staat er een persoon of object centraal in je foto? Houd dan de achtergrond rustig.
  • Stil. Eén van de belangrijkste voorwaarden voor een scherp beeld: je camera stilhouden. Leg de camera ergens op of neem zelf een handige houding aan.
  • Diepte. Geef de kijker het gevoel ´in` de foto de staan, door diepte te creëren. Maak je bijvoorbeeld een foto van een landschap, neem dan ook een object in beeld dat zich dichterbij bevindt.
  • Perspectief. Probeer je object vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Een ander standpunt levert weer een heel ander beeld op.
  • Compositie. Het lijkt logisch om de horizon of het onderwerp van je foto in het midden van het beeld te plaatsen, maar wanneer je dat niet doet wordt je foto veel spannender om naar te kijken.
  • Detail. Durf een object, of een detail ervan, groot in beeld te brengen. Wanneer je foto uit veel megapixels bestaat, kun je er ook voor kiezen er later nog een detail uit te snijden.
  • Oefenen. De beste manier om jezelf te verbeteren is oefenen. Neem je camera altijd mee op pad en maak overal foto´s. Zo leer je ook steeds beter om goede fotomomenten te herkennen.
  • Opslaan. Zorg ervoor dat je foto´s veilig opgeslagen zijn. Het is aan te raden om altijd een back-up te hebben. Foto´s opslaan kan onder meer in de cloud, bijvoorbeeld via ´cloud storage` van Strato.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk