‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

artikel47329-p20160318kanaaljutters0003

Arend Bloemink:‘De komende drie jaar, en dan met name vanaf september dit jaar, wordt er aan en naast de Beatrixsluis hard gewerkt. Er komt een derde sluiskolk bij, aan de kant van het Klooster. Dat dat staat te gebeuren is redelijk bekend. Maar er gebeurt méér bij het sluizencomplex. De bebouwing aan de huidige sluiskolken wordt zoveel mogelijk teruggebracht naar de originele staat. Dat betekent dat het nieuwe, strakke gebouw middenos de sluis weer verdwijnt. De sluis- en brugwachters gaan hun werkzaamheden uitvoeren vanuit de drie sluiswachterswoningen, die nu nog aan de rand van de sluiskolk staan. Die woningen worden van buiten opgeknapt en van binnen totaal verbouwd tot comfortabele werkruimtes. De gebouwen náást de sluiswachterswoningen zullen verdwijnen óf worden teruggebracht naar de originele grootte.’

‘En dan de nieuwe, derde sluiskolk. Een gigantische klus. Zowel het Lekkanaal alsook de Voorhaven worden aanzienlijk breder. Een sluisje en een tweetal bunkers, beide onderdeel van de beschermde Hollandse Waterlinie, moeten verhuizen. Zo’n bunker verhuist in één keer! Ga d’r maar aan staan! Er worden extra ligplaatsen voor schepen aangelegd. Er komt een bezoekers-uitzichtpunt. En de sluisdeuren van de derde sluiskolk worden aan beide zijden dubbel uitgevoerd opdat de werking in het geval van schade of onderhoud doorgang blijft vinden.’

‘Afgelopen vrijdag zijn een aantal (amateur)fotografen op bezoek geweest bij de Beatrixsluis. Zij gaan de komende drie jaren bezig houden met het vastleggen van alle veranderingen aan en rondom de Beatrixsluis en zij zullen daarvan als ‘Kanaaljutters’ fotografisch verslag doen. Ook ik zal me (on)regelmatig bevinden bij en aan de sluiskolken en als ‘Kanaaljutter’ proberen op mijn eigen wijze verslag te doen van de veranderingen ter plekke.’ (Klik op het fotocameraatje voor de foto van de week)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk