Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.
Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.
Arend Bloemink: ‘Maandagmiddag. Op het plein tussen het Stadshuis en Stadstheater DE KOM verzamelen zich tot tweemaal toe lange rijen basisschool-kinderen met hun begeleiders. Jolig, rumoerig, verwachtingsvol. Ook in de hal van DE KOM een lange rij scholieren. Iets minder jolig. Soms wat afwachtend. Anderen verwachtingsvol. Sommigen geïmponeerd door het prachtige pand.’
‘Maar wat dóen al die kids daar… Deze kinderen zijn allemaal op weg naar de kennismaking met cultuur. Cultuur in de zin van muziek en toneel. Het JoNg speelt samen met de Talentenklas van DE KOM de voorstelling De Gelaarsde Kat. Niet zomaar een voorstelling van dat stuk, neenee een voorstelling èn een kennismaking. Een kennismaking met cultuurcentrum DE KOM èn een kennismaking met het reilen en zeilen van een echt orkest. Want dirigent Hans (‘ik ben Hans’) legt de kinderen op zijn eigen ontspannen, speelse wijze uit welke functies en welke instrumenten een orkest kent. Dat het publiek klapt wanneer de dirigent binnentreedt en waarom. Wat en wie de orkestmeester is. Hoe een viool, een altviool, een dwarsfluit klinkt… En, en dat levert een enorme respons, hoe een drumstel klinkt.’
‘Na afloop van een van de voorstellingen waren reacties te horen als ‘Ik
dacht dat het saai zou zijn, maar het was hartstikke leuk’ en ‘dank u wel, leuk!!’ (Klik op het cameraatje voor de foto’s van de week)