Fort Jutphaas in Nieuwegein is grondig gerestaureerd. De buitengevels en de ramen van de kelder zijn in oude glorie hersteld. De totale kosten: 600.000,- euro. Vandaag onthulden gedeputeerde Rob van Muilekom, wethouder Jan Kuiper en mede-eigenaar Rob Rietveld een plaquette bij fort Jutphaas in Nieuwegein om een grondige restauratie te markeren. De buitengevels en de kelderramen zijn in oude glorie hersteld.
Fort Jutphaas maakt een belangrijk deel uit van de ontwikkeling van de wijk Rijnhuizen. Het vormt het centrale punt van de kantorenwijk die getransformeerd wordt naar een woon- en werkwijk met vele woningen en recreatie. Dit is een mooi voorbeeld hoe de provincie gebiedsontwikkeling wil aanpakken; het integraal oppakken van verschillende opgaven, zoals recreatie, woningbouw en erfgoed. Door deze integrale aanpak blijft het waterliniekarakter behouden en vormt het fort het middelpunt van het mooie parkachtige gebied waar mensen kunnen recreëren, elkaar ontmoeten en iets eten of drinken.
Identiteit
Gedeputeerde Rob van Muilekom: ‘Fort Jutphaas geeft het gebied identiteit door haar militaire verleden, het is een van de eerste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste Rijksmonument van Nederland. Het is onderdeel van een uniek verdedigingssysteem dat nu nog zichtbaar is in het open landschap. Ik ben er trots op dat dit nu de status van werelderfgoed heeft gekregen. Het geeft identiteit aan onze provincie.’
Ondernemen in werelderfgoed
Wethouder Kuiper: ‘De werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie straalt af op Nieuwegein. We hebben verschillende en volkomen unieke objecten in onze gemeente. Van Fort de Batterijen via de Plofsluis tot aan de verplaatste objecten in Nieuwegein Zuid. De mensen koesteren de Hollandse Waterlinie meer en meer, nu ze van ‘gewoon onze achtertuin’ tot ‘uniek werelderfgoed’ zijn verheven. Op fort Jutphaas wordt al langere tijd ondernomen. In het hoofdgebouw huist een succesvol restaurant. De opgeknapte woning wordt straks ook uitgebaat.’
Het verhaal van de waterlinie
Lokale partners zorgen ervoor dat vanuit fort Jutphaas het verhaal over de waterlinie wordt verteld. Bijvoorbeeld over de gerestaureerde geoxideerde haken in de kelder die gebruikt werden om de hangmatten, waarin de soldaten sliepen, aan op te hangen. Maar er worden ook rondleidingen gegeven, evenementen georganiseerd en het fort is een startpunt voor wandel- en fietsroutes. Verder kunnen vanuit het fort diverse waterliniewerken in Nieuwegein bezocht worden en fietsroute in oostelijke richting leidt naar de Plofsluis en Fort de Batterijen.
Hollandse Waterlinies
Fort Jutphaas ligt in de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in juli van dit jaar uitgeroepen is tot UNESCO werelderfgoed. Samen met de Stelling van Amsterdam, die deze UNESCO status al had, gaan ze gezamenlijk verder onder de naam: Hollandse Waterlinies.
Foto: v.l.n.r.: Rob Rietveld (mede eigenaar fort Jutphaas), Rob van Muilekom (gedeputeerde provincie Utrecht) en Jan Kuiper (wethouder gemeente Nieuwegein)