Fins gerstebrood

Dit traditionele Finse gerstebrood, of Ohrarieska, ziet er na het bakken een beetje uit als kruidkoek met de structuur van grove cake. De warmbruine kleur krijgt het door de combinatie van karnemelk met zuiveringszout. De smaak van dit brood heeft echter niets weg van kruidkoek. Al bij de eerst hap krijg je visioenen van zalm en haring en weet je meteen dat dit brood met vis gegeten zou moeten worden. Dat is precies wat de Finnen dan ook meestal doen. Uit ervaring kan ik melden dat het met kaas, ei, roomboter, mosterdsaus of zelfs met jam ook heel lekker smaakt. Een heel bijzonder en apart brood dat verrassend eenvoudig te maken is.

Voor een brood met een diameter van ca. 26 cm:
175 g gerstemeel
150 g volkorenmeel
½ liter karnemelk
3 afgestreken theelepels zuiveringszout (dubbelkoolzure soda) of bakpoeder
1 theelepel keukenzout
1 eetlepel havermout
2 eetlepels roomboter of margarine
boter om de vorm in te vetten

Extra: springvorm of ronde siliconenbakvorm van ca. 26 cm doorsnede; taartrooster

De avond voor je gaat bakken in een kom de beide soorten meel met de karnemelk goed mengen.
De kom afdekken met bijvoorbeeld een bord en bij kamertemperatuur tot de volgende dag laten staan.
De oven voorverwarmen naar 180ºC.
De bakvorm invetten met wat boter (siliconenvorm hoeft niet).
Zuiveringszout en keukenzout erdoorheen roeren en het beslag in de kom gieten.
Strijk de bovenkant glad en bestrooi deze met de havermout.
Schuif de vorm op het ovenrooster op de middelste richel in de oven.
Smelt na 30 minuten de roomboter of margarine en kwast dat snel en in ruime mate over de bovenkant van het warme brood heen.
Laat het brood dan nog 15 à 20 minuten in de oven nabakken.
Haal dan het brood uit de oven, laat het even afkoelen tot het uit de vorm gehaald kan worden en laat het op een taartrooster uitdampen.
Het brood hoort vrij vochtig te zijn aan de zij- en onderkant en de structuur en stevigheid is soepel als van cake.
Eet het brood in puntjes met één der bovengenoemde “beleggen” of met een heerlijke maaltijdsalade.
Heel opvallend is het dat de krokante bovenkorst zoutig smaakt terwijl dat bij de rest van het brood in veel mindere mate is.

Brood
Tijd ca. 45 minuten + nachtje staan.

Tip
In plaats van havermout kun je sesamzaad nemen voor weer een heel ander effect (sesamzaad is geen traditioneel Fins ingrediënt).
In plaats van zuiveringszout (=dubbelkoolzure soda en te verkrijgen bij de Toko) kun je ook bakpoeder nemen. Dat gaat net zo goed. Het verschil zit er in dat aan zuiveringszout geen wijnsteen of citroenzuur is toegevoegd terwijl dat in bakpoeder wel zit. Dit zuur is nodig om het bakpoeder actief te maken in je baksel. Aangezien de gebruikte karnemelk al zuur is zou zuiveringszout dus kunnen volstaan.

Weetje
In een koud en bar klimaat zoals het Finse werden koudebestendige granen als rogge en gerst verbouwd. Ze dienden als basis voor veel traditionele gerechten. Gerst, dat voor een nootachtige zoete smaak zorgt, bevat weinig gluten (een eiwit dat het rijzen van het brood ondersteund). Derhalve wordt gerstemeel vaak aangevuld met een graansoort die meer gluten bevat om het deeg een extra zetje te geven. In dit recept is dat de tarwebloem.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren