Een eenvoudig, maar feestelijk voorgerechtje voor het kerstdiner of een ander dineetje. Heel bijzonder doordat je de soesjes zelf maakt. Je kunt er net zo veel maken als je wilt en zelf de grootte bepalen. Handig, soesjes en zalm zijn een dag eerder te maken.
Voor 16 middelgrote of ca. 30 kleine soesjes:
60 g bloem
50 g boter
2 kleine eieren (vrije uitloop of biologisch)
1 dl water
zout
Voor de zalmmousse:
1 blikje zalm (verantwoorde viserij)
1 bekertje crème fraîche
evt. mayonaise of fritessaus
ca. 1 afgestreken theelepel paprikapoeder
zout en peper
Voor de decoratie:
1 volle eetlepel pijnboompitten
verse bieslook, geknipt (of dunne ringetjes bosui)
halve schijven citroen
Extra: bekleedde bakplaten; steelpan; pollepel; twee gelijke lepels; spuitzak met mondstukken; koekenpan.
Soesjes:
Bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier of een permanent bakvel.
Verwarm de oven voor tot 200ºC hetelucht.
Breng in een pannetje het water met de boter en het zout langzaam aan de kook.
Zet de kookpit laag en voeg de bloem in één keer toe.
Roer met een pollepel in de massa tot deze als een bal van de pan loslaat.
Haal de pan van het vuur.
Roer één ei door het deeg tot het helemaal is opgenomen.
Roer daarna het tweede ei erdoor en zorg dat het helemaal wordt opgenomen.
Het deeg moet glanzend en lichtgekleurd worden.
Schep met twee lepels gelijke bergjes deeg op de bakplaat of vul een spuitzak met het deeg en spuit dotten deeg op de bakplaat.
Schuif de bakplaten in de oven en laat de soesjes in 20 à 30 minuten gaar en goudbruin worden.
Open de eerste 15 minuten de oven niet!!! Anders kunnen de soezen instorten.
De soezen voelen bros aan en vertonen wat barstjes als ze gaar zijn.
Neem ze van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.
Zalmmousse:
Haal velletjes en graatjes uit de zalm en maak daar de kat erg blij mee.
Doe de zalm in een kom en prak met een vork fijn.
Doe er zoveel crème fraîche bij tot een smeuïge, niet te dunne massa ontstaat.
Je kunt eventueel ook nog een lepel mayonaise of fritessaus door de zalm roeren.
Roer paprikapoeder en zout en peper naar smaak door de zalm.
Knip of snij een opening in de soezen en schep er met een lepeltje het zalmmengsel in.
Je kunt ook de zalm in een spuitzak doen met een langwerpig mondstuk.
Dan prik je het mondstuk in de soes en spuit de zalm erin.
Opdienen:
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Plaats 2 of 3 soesjes op een leuk bordje en decoreer met een schijfje citroen, geknipte bieslook en de pijnboompitten.
Tip
>Wanneer je de zalmmousse in de koelkast hebt bewaard deze eerst op kamertemperatuur laten komen voor je het serveert. De mousse heeft dan meer smaak dan als hij erg koud is.
>De soesjes kunnen tot gebruik in een afgesloten zak of trommel bewaard worden. Zorg wel dat ze voor die tijd helemaal afgekoeld zijn.
>Voor het knapperige effect kun je de soesjes voor gebruik nog even(ca. 5 minuten) oppiepen in een oven van 200 ºC.
Voorgerecht.
Tijd ca. 45 minuten (incl.oventijd)
Bron: Het oude Etna-gasovenboekje uit 1965 (Soesjes)
Het borrelhapjesboekje van mijn zus Linda (Zalmmousse)
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl