Feestelijke schuimpjes

Een feestelijk en groots effect met heel weinig ingrediënten. Deze schuimpjes zijn een fantastische decoratie van al je zelfgebakken taarten, cakejes en toetjes en doen het heel goed bij een kopje koffie of thee na afloop van een dineetje. Ze smelten op de tong. Ook leuk om met kinderen te maken. Ze kunnen hun eigen vormpjes bedenken.

Nodig voor ca. 1 bakplaat vol schuimpjes:
60 g suiker
1 eiwit (vrije uitloop/biologisch)
½ zakje vanillesuiker
levensmiddelenkleurstof of bietensap
poedersuiker

Extra: bakpapier; mixer met deeghaken; pan met heet water; spuitzak.

Bekleed de bakplaat met bakpapier en bestuif het met poedersuiker.
Sla in een kom het eiwit stijf met de mixer.
Meng de suiker en vanillesuiker erdoor.
Zet deze kom in een pan heet water.
Blijf in het eiwitmengsel kloppen tot het schuim taai en lauwwarm wordt.
Doe de helft van het eiwitmengsel over in een andere kom en doe er een paar druppels van de voedselkleurstof of het bietensap bij.
Meng goed tot het eiwitmengsel egaal van kleur is, of laat het juist gemarmerd.
Gebruik zoveel kleurstof dat het eiwitmengsel iets te sterk gekleurd lijkt, het verbleekt namelijk tijdens het drogen.
Schep het witte eiwitmengsel met een lepel in een spuitzak en spuit torentjes of andere figuurtjes op het bakpapier op de bakplaat.
Als het witte eiwitmengsel op is, de spuitzak met warm water uitspoelen en met een theedoek goed drogen.
Het roze eiwitmengsel in de spuitzak scheppen en te werk gaan als bij de witte schuimpjes beschreven.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en zet de oven op 150ºC.
Laat de schuimpjes 45 tot 60 minuten bij deze temperatuur drogen.
Open de ovendeur niet.
Laat de schuimpjes in de gesloten oven staan tot deze is afgekoeld.
Neem de bakplaat uit de oven, de schuimpjes moeten droog en bros aanvoelen en niet meer aan het bakpapier kleven.
Bewaar ze in een gesloten trommel of pot.

Tip
Door het gebruik van voedingsmiddelenkleurstof kun je de schuimpjes iedere gewenste kleur geven, zelfs blauw (Smurfenschuimpjes).
Je kunt de schuimpjes net zo groot of klein maken als je wilt en in iedere vorm. Ze kunnen zelfs met de onderkanten aan elkaar geplakt worden d.m.v. botercrème (gevulde schuimpjes).

Weetje
Bietensap ofwel betanine is een natuurlijke kleurstof die in de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt voor het kleuren van gerechten, zoals pudding, snoep e.d.

Snoepjes
Tijd: ca. 1 ½ uur (incl. oventijd)
Bron: Het oude ovenboekje van mijn moeders gasoven uit 1965

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk