Falafel

Deze vegetarische Falafel is zo lekker, dat hij je alles wat maar in de verste verte op vlees lijkt doet vergeten. En hij is echt helemaal af met de romige, zelfgemaakte knoflooksaus (daar kan geen potje of flesje tegenop). Voor 3 personen
olijfolie
1 bakje Falafel-balletjes (vegetarisch Albert Heijn)
1 grote ui
½ bakje champignons
1 teen knoflook, groot (of 2 kleintjes)
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel chilipoeder
6 pitabroodjes Knoflooksaus
2 volle eetlepels magere kwark
2 volle eetlepels fritessaus
1 volle eetlepel verse, gehakte bieslook
1 grote teen knoflook
versgemalen peper
zout Maak eerst de knoflooksaus door alle ingrediënten, behalve de knoflook, goed met elkaar te vermengen.
Pel de knoflook en pers deze met een knoflookpers boven de saus uit, goed doorroeren.
Doe de saus in een leuk schaaltje en laat tot gebruik staan. Verwarm de ovengrill vast voor.
Snij de pitabroodjes alvast open, de zijkanten en onderrand blijven dicht, alleen een ruime vulopening maken en vanbinnen wel de boven- en onderkant lossnijden.
Pel de ui en snij in maantjes.
Pel de knoflook en hak deze fijn.
Veeg de champignons schoon, snij ze doormidden en dan in plakjes.
Verhit in een koekenpan een scheut olijfolie en bak de falafel-balletjes rondom aan.
Doe dat voorzichtig, want de balletjes zijn vrij zacht en beschadigen snel.
Bak ui, knoflook en champignons mee tot ze gekleurd zijn.
Voeg dan de specerijen en een heel klein scheutje water toe.
Voorzichtig omscheppen en ca. 5 minuten op een laag pitje gaar laten worden.
Ondertussen de pitabroodjes op een rooster onder de grill leggen en in enkele minuten lichtbruin laten worden.
Een keer keren om de andere kant ook te kleuren.
Dan de broodjes uit de oven halen en warm houden in een mandje met een theedoek erover.
De falafel-balletjes en de groenten in een voorverwarmde schaal scheppen en direct serveren met de broodjes en de knoflooksaus.
Ieder vult zijn pitabroodje met wat balletjes en groente, met daarop een schep knoflooksaus.
Een salade en eventueel nog wat extra brood, zoals pide of bagels, maken de maaltijd compleet.
Je kunt ook de broodjes alvast in de keuken vullen en ze, tegen elkaar aan in een warme schaal, aan tafel serveren. Tip
De knoflooksaus kan van te voren gemaakt worden, maar beter niet langer dan een dag eerder. De saus heeft de neiging dunner te worden als hij langer blijft staan. Hij smaakt dan nog wel goed maar is niet meer lekker romig.
Vind je de ingrediënten wat te weinig, bak dan gewoon nog een uitje en wat champignons extra mee. Weetje
Falafel is een Libanees vegetarisch gerecht. Het zijn gefrituurde balletjes die gemaakt worden van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Ze worden in veel shoarmazaken verkocht, meestal in een broodje met salade en saus. Je kunt Falafel eten met verschillende sauzen zoals knoflook-, yoghurt- of uiensaus of hummus. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk