In Museum Warsenhoeck, in het Natuurkwartier aan de Geinoord 11, wordt op woensdag 8 november een nieuwe tentoonstelling geopend, met als titel ‘Van Kerk tot Zerk.’ De tentoonstelling is te zien tot en met 19 mei 2024. De entree bedraagt 3,00 euro en het museum is in de winter elke woensdag, zaterdag en zondag geopend van 14.00 uur tot 16.00 uur. Parkeren kan naast Jack’s Grillhouse aan het Parkhout.
De titel geeft aan dat er in de expositie veel te zien zal zijn rond kerken en kerkhoven. In de vaste expositie wordt een tijdelijke uitbreiding gemaakt voor het oudste erfgoed, dat van de parochie in ’t Geyn met daarin een kopie van de chirograaf, waarmee deze geloofsgemeenschap juridisch werd vastgelegd. Ook het 600-jarig bestaan van Klooster Nazareth komt in beeld.
Op de kunstzolder worden de rouwborden weer geëxposeerd. Dat is, na de eerste expositie in 2018 toen ze net gerestaureerd waren en aan de Historische Kring werden overgedragen, een prima gelegenheid om ze voor het eerst of opnieuw te zien.
Het geestelijk leven in de kerkgemeenschappen van ‘t Geyn, Vreeswijk en Jutphaas kent periodes van groei en bloei en ook van neergang, zoals bij voorbeeld te zien is aan de geschiedenis van de twee kloosters die ooit op het grondgebied van de huidige gemeente Nieuwegein stonden: klooster Nazareth en het klooster van de Franciscanessen vlakbij de Nicolaaskerk.
Over het Nazareth klooster
Het Nazareth klooster werd gesticht door drie nonnen in 1423. Zij waren uit Almkerk gevlucht na de St. Elisabethsvloed van 1421. Na een onstuimig bestaan werd het klooster in 1565 op last van Paus Pius IV gesloten. De laatste nonnen hebben in 1572 het klooster verlaten, waarna het in verval is geraakt.
‘De expositie wil niet alleen de geschiedenis van de kerkgebouwen van de twee oude dorpen laten zien, maar ook wat bij mensen thuis aan religieus erfgoed (nog) aanwezig is. Na oproepen in de media zijn veel interessante objecten in bruikleen gekregen. Natuurlijk zijn ook de bruiklenen van de kerken uitermate interessant en zeer de moeite waard. Samen met voorwerpen en verhalen van mensen thuis is het een prachtige overzichtstentoonstelling geworden die een mooi totaalbeeld geeft’ aldus de organisatie.
De kerk rond 1646 op het Kerkveld