Op zondag 14 augustus 2022 wordt in Museum Warsenhoeck een expositie geopend onder de titel: ‘Kunst zonder grenzen.’ De feestelijke opening is gepland om 15.00 uur. Museum Warsenhoeck vindt u in het Natuurkwartier in Nieuwegein, het adres is Geinoord 11 (bij de kinderboerderij). De openingstijden van het museum zijn op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
De exposanten zijn Joanna Ciechanowska, Mauga Houba-Hausherr en Aleksandra Govers-Zielinska. Ze zijn alle drie geboren en getogen in Polen. In de loop der jaren hebben zij, door verschillende omstandigheden, hun land verlaten. Joanna heeft zich in Londen (GB) gevestigd, Mauga in Krefeld, (Duitsland) en Aleksandra in Nieuwegein (Nederland). Alle drie zijn zeer actief in de kunst. Ze werken hard en exposeren in verschillende landen. Kortom, ze zijn internationaal georiënteerd. Doordat ze alle drie regelmatig in hun geboorteland verblijven en exposeren, kwamen ze in contact met elkaar. Dat resulteert nu in een gezamenlijke expositie in Nieuwegein. Volgend jaar, in 2023, gaat de expositie naar Londen en daarna in 2024 naar Duitsland.
Joanna Ciechanowska woont en werkt in Londen. In 1976 studeert ze af aan de Academie voor Schone Kunsten in Warschau. Na haar afstuderen verlaat zij Polen en de volgende jaren woont en werkt ze in Iran, Egypte, Afrika, Hong Kong en Londen. Haar werk omvat illustraties, grafisch werk, album covers voor CBS Records, posters voor IBM, illustraties voor de Londense metro, boekomslagen e.d. Ze neemt veelvuldig deel aan internationale wedstrijden en exposities in prestigieuze plaatsen als het Cooper Hewitt Museum in New York. In de loop der jaren heeft Ciechanowska veel in Polen en in andere landen geëxposeerd. Momenteel houdt de kunstenares zich bezig met schilderen en grafiek.
Mauga Houba-Hausherr rondde in 1982 in Polen haar studies af in beeldende kunst en cultuur en pedagogie. In 1983 emigreerde zij naar Duitsland. Daar is ze afgestudeerd aan de Hogeschool van Niederrhein als ontwerpster. Zoals ze zelf zegt heeft ze altijd geschilderd. Na succesvolle tentoonstellingen en goede kritieken in de pers, als ook een zeer positieve ontvangst van haar werken door erkende autoriteiten in de schilderkunst, concentreert ze zich sinds 2002 op schilderen. De juistheid van deze beslissing wordt bevestigd door talrijke tentoonstellingen sinds die tijd. Haar schilderijen zijn in het bezit van vele particuliere kunstliefhebbers en verschillende instellingen.
Aleksandra Govers-Zielinska ging na afronding van het KunstLyceum naar de KunstAcademie in Wroclaw (1973-1977). In 1977 emigreert zij naar Amsterdam. Daar studeert ze af aan D’Witte Leli (1978-1983), waarna ze les geeft in keramiek. Ze woont in Nieuwegein waar ze doceert aan het Volksuniversiteit. Ook geeft ze les in Woerden en Culemborg. Daarnaast schildert ze en maakt ze keramische beelden. Ze exposeert veel, zowel in Nederland als in het buitenland. Sinds een paar jaar is ze werkzaam als coördinator kunstexposities in Museum Warsenhoeck in Nieuwegein.
Aleksandra over haar werk: “Er gebeurt veel in de wereld. De misstanden raken me diep: de natuur die verwoest wordt door het toedoen van de mens; dieren die door de mens onwaardig worden behandeld en opgegeten, klimaatverandering, ontbossing, bedreiging van het leven in de oceanen, machtsmisbruik in de politiek; de democratie die bedreigd wordt (onder andere in mijn vaderland Polen); vrouwenrechten die zelfs nu nog, in de 21ste eeuw, geschonden worden – dat zijn de thema’s van mijn werk in de afgelopen jaren. Wat me raakt maak ik tastbaar. Dan schilder ik en maak ik keramische beelden. Vaak zet ik werken bij elkaar in installaties.”