Op dinsdag 20 december jl. presenteerden studenten Bouwkunde, na enkele maanden hard werken, hun transformatieplannen in het kader van het project herbestemming. De gemeente Nieuwegein vroeg de studenten mee te denken over nieuwe functies voor leegstaande kantoren. Het project begon in september met een aftrap in de Raadszaal op het gemeentehuis. De eindpresentatie was bij het Bouw & Interieur College in Nieuwegein en werd bijgewoond door Beleidsadviseur Barbara Timmermans, die de opdrachtgever vertegenwoordigde en ook sprak namens wethouder Gadella.
Herontwerp bestaand pand
De studenten werkten in groepjes van drie aan een (her)ontwerp van een bestaand pand, ze maakten een planning voor de realisatie en een begroting van de kosten. Bovendien produceerden ze een groot aantal 2D en 3D tekeningen, detailtekeningen en berekeningen. Ook dachten ze na over het materiaalgebruik en woongenot voor de toekomstige bewoners.
Nieuwe bestemming dankzij aanpassingen
Een aantal groepjes ging aan de slag met de transformatie van het vrijwel leegstaande pand Batenburg in Nieuwegein. Zij veranderden dit kantoor in een appartementencomplex waarbij zij verbeteringen doorvoerden zoals: toepassen van kunststof kozijnen, aanbrengen van extra isolatie, het plaatsen van balkons door een stalen constructie aan de buitenkant aan te brengen, het toevoegen van installaties en het bekleden van de gevel voor een nieuwe uitstraling.
Reactie gemeente Nieuwegein
“Ik ben erg onder de indruk van het niveau van de presentaties”, aldus Barbara Timmermans, gemeente Nieuwegein. “De plannen zijn professioneel en heel realistisch uitgevoerd. De studenten hebben een goede inschatting gemaakt van de tijd en kosten die met dit soort projecten gemoeid zijn. De gemeente Nieuwegein blijft voor een actieve kantorenaanpak. Wij vinden het heel fijn om dit samen met studenten van ROC Midden Nederland te doen. Wanneer wij als gemeente met eigenaren van de panden spreken zullen wij hen zeker verwijzen naar de pasklare plannen die deze studenten hebben opgeleverd.”
Enthousiaste studenten en docenten
Student Joey van Schaik is zelf ook erg enthousiast. “Wij worden met dit project goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Er is steeds meer leegstand van kantoren, dus zullen er in de toekomst veel van dit soort projecten zijn. Het moeilijkste was om de RC- (isolatie) waarde te halen. De normen hiervoor zijn steeds hoger geworden en we hebben te maken met oude panden. Door een voorzetmuur te plaatsen is het ons toch gelukt. De samenwerking in onze groep verliep heel goed. We hadden de taken en rollen goed verdeeld. Een van ons was projectleider, de ander werkvoorbereider of constructeur.” Max Pols valt Joey bij en meldt dat ook de makelaar enthousiast heeft gereageerd op de plannen van zijn groep.
Docent Rene van Mourik: “De studenten hebben veel geleerd de afgelopen maanden. Onder meer over samenwerken en taken verdelen. Ook zijn ze bewust geworden van het recyclen van een gebouw. Het vinden van een nieuwe bestemming voor iets bestaands waardoor je dit niet weg hoeft te gooien wordt steeds belangrijker.”