Nu Nederland overstapt van aardgas naar andere bronnen voor het verwarmen van huizen en andere gebouwen, gaan we op zoek naar alternatieven. Het bestaande warmtenet in Utrecht en Nieuwegein is zo’n alternatief. Hierbij is het wel belangrijk dat de geleverde warmte verder verduurzaamd wordt en dat de duurzame bronnen op een efficiënte manier ingezet worden. Een van de stappen is de ontwikkeling van warmtebuffers in Utrecht en Nieuwegein om zo verdere verduurzaming mogelijk te maken.
Afgleopen week is Eneco gestart met de voorbereidingen van de bouw van een grote bovengrondse wamrtebuffer op de hoek AC Verhoefweg-Symfonielaan in Nieuwegein. Momenteel is de helft van de huishoudens in Nieuwegein aangesloten op de stadsverwarming. Dat zullen binnen afzienbare tijd meer huishoudens worden.
Rianne de Voogt, woordvoerder Eneco: ‘De buffer in Nieuwegein maakt onderdeel uit van in totaal 5 warmtebuffers waarmee we het warmtenet van Utrecht en Nieuwegein efficiënter willen laten functioneren en daarmee CO2 willen besparen. In de ochtend en begin avond is er dagelijks namelijk sprake van een piekverbruik van warmte. Huishoudens zetten de verwarming aan en maken meer gebruik van warm water om bijvoorbeeld te douchen. Dit zien wij terug in de vraag naar warmte. Met gebruik van de buffers kunnen we op deze momenten de warmte uit de buffers gebruiken, in plaats van snel meer warmte het warmtenet in te moeten pompen. De gascentrale die voor warmte in het warmtenet zorgt kan dan constanter en daarmee ook efficiënter draaien. Op deze manier besparen we gas en verminderen de CO2 uitstoot.’
Eneco is reeds in januari dit jaar begonnen met de voorbereidingen met de bouw van de warmtebuffer in Nieuwegein. Inmiddels is het terrein voorbereid voor de bovengrondse werkzaamheden. In de week van 13 februari is gestart met het plaatsen van de funderingspalen. De Voogt: ‘De komende weken werken we aan het betonwerk dat nodig is. Begin van de zomer starten we dan met het opbouwen van de buffertank. In oktober dit jaar wordt de buffertank vervolgens gevuld om te testen. Eind 2023 nemen we de buffer dan in gebruik.’
Locatie warmtebuffer
Om de buffer ’s nachts van warmte te kunnen voorzien, moet deze dicht bij de transportleiding uit Utrecht geplaatst worden. Omdat bij het WarmteOverdrachtStation Zuilenstein (WOS) de transportleiding aansluit op het distributienet (die de warmte naar de huishoudens voert) is dit de enige geschikte locatie. De pompen van de warmtebuffer worden in het WOS gebouwd, en om te zorgen dat de pompen hun werk goed kunnen doen, wordt de buffer binnen 30 meter van het WOS geplaatst.
De locatie van de buffer is onomkeerbaar en de afmetingen van de buffer staan vast, maar er kan meegedacht worden op welke manier de buffer vorm krijgt; bijvoorbeeld door het uitvoeren van een buffer in de vorm van een kunstwerk, groen object, speelplek of ontmoetingsplek. Deze uitwerking wordt samen met landschapsarchitect Okra verder vormgegeven. Doel is om te kijken hoe we samen kunnen komen tot een algehele opwaardering van het terrein rondom de buffer.
Veel protest tegen de komst van het warmtebuffer
Bewoners van de wijk Zuilenstein, en met name de bewoners in de directe omgeving van het Warmte Overdracht Station (WOS), hadden grote bezwaren tegen het kolossale industriële ‘apparaat’ in hun voortuin. Zij vonden dat deze niet thuis hoorde in hun wijk. Volgens de bewoners was het gevaarlijk en loopt het fiets- en voetgangersverkeer door de nabijgelegen fietstunnel gevaar op bij lekkage. Dit proterst heeft niet mogen baten. Ondanks alle bezwaren heeft Nieuwegein ingestemd met de bouw van het warmtebuffer op de hoek AC Verhoefweg-Symfonielaan. Als alles meezit zal de warmtebuffer eind 2023 in gebruik worden genomen.