Eneco heeft onlangs een nieuwe warmtebuffer geplaatst in de Nieuwegeinse wijk Zuilenstein. Deze week is een begin gemaakt met de vergroening van het terrein rondom de buffer, dit na goed overleg met de bewoners uit de omgeving. Door in februari te starten met de aanplant van groen, zullen de eerste planten en bomen dit voorjaar al in bloei staan. Wethouder duurzaamheid Marieke Schouten plantte vandaag het eerste groen om de start van deze fase samen te vieren. Onze Jos van Vogelpoel was ter plekke en maakte een kort impressie.
Verlaging CO2-uitstoot, verduurzaming van het warmtenet
De warmtebuffer is geplaatst naast het WarmteOverdrachtStation aan de Symfonielaan en is eind vorig jaar in gebruik genomen. De buffer is bedoeld om het Nieuwegeinse stadswarmtenet te verduurzamen. De buffer wordt op momenten dat er weinig vraag naar warmte is gevuld. Op piekmomenten, zoals ’s ochtends vroeg en aan het begin van de avond, wordt deze warmte ingezet voor de huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet. Hierdoor hoeft er minder gas te worden gebruikt tijdens piekmomenten om warmte op te wekken. Dit verlaagt de CO2-uitstoot van het warmtenet.
“Het is belangrijk dat er voor ons stadwarmtenet minder gas wordt gebruikt. Deze buffer die door Eneco is gebouwd, helpt daarbij. Veel woningen in Nieuwegein zijn aangesloten op het warmtenet, dus als deze collectieve warmtevoorziening duurzamer wordt, is dit een belangrijke bijdrage aan het gebruik van schone energie”, vertelt Marieke Schouten. “Ik vind het ook positief dat omwonenden hebben meegedacht om de omgeving van de buffer te vergroenen. Door extra bomen en struiken te planten, valt de buffer minder op en krijgen we ook meer groen.”
Inpassing in de omgeving
Tijdens de voorbereiding van het plaatsen van de buffer zijn we in gesprek gegaan met buurtbewoners. In een aantal participatiesessies hebben we samen gekeken hoe de buffer ingepast kon worden in de omgeving. De bewoners gaven aan dat de buffer het hele jaar zo veel mogelijk in het groen moest blijven zodat deze minder zichtbaar zou zijn, en dat biodiversiteit gestimuleerd moest worden. Er is daarom met hulp van landschapsarchitecten van OKRA een uitgebreid plan opgesteld voor het planten van verschillende bomen en planten rondom de buffer.
Ook is de warmtebuffer in totaal circa tien meter opgeschoven ten opzichte van het eerste plan, waardoor deze iets verder wegvalt achter het WarmteOverdrachtStation. Daarnaast is goed gekeken waar welke soorten bomen en struiken het meest wenselijk zijn, zodat er het hele jaar door bloeiend groen rondom de buffer staat. Er worden op dit moment onder andere verschillende typen iepen, esdoornen, dennen en vaste planten geplant en herplant. Daarnaast is gekozen voor een schildering met simpele vlakken in natuurlijke tinten groen en blauw.
De buffer in Zuilenstein heeft een volume van 4.000 m3 en is 18 meter breed bij 18 meter hoog. Het is één van de vijf warmtebuffers die Eneco heeft gebouwd in Utrecht en Nieuwegein. De buffers zijn onderdeel van Eneco’s Routekaart voor de verduurzaming van het warmtenet in het gebied.
Marieke Schouten (gemeente Nieuwegein) en Koen Gommers (Eneco)