Empanadas

Empanadas zijn deegflapjes die veel in Zuid- en Midden Amerika gegeten worden. In dit recept worden ze gevuld met groentes, maar ze kunnen ook gevuld worden met kaas, restjes vlees of zelfs nasi. Deeg
150 g bloem
100 g koude margarine
zout Vulling
1 ui
½ winterwortel
½ paprika
1/3 prei
½ pakje vegetarische gerookte ham (Albert Heijn)
1 eetlepel verse peterselie (gewassen en gehakt)
½ theelepel kerriepoeder
mespuntje sambal
½ eetlepel tuinkruiden bouillonpoeder
zout en peper 2 eetlepels olijfolie
½ ei, losgeklopt Extra: een rond uitsteekvormpje van 7 à 8 cm doorsnede (bv. een koekjessteker, glas of klein plastic bakje) ;een bakplaat bekleed met bakpapier Snij of prak de margarine klein en wrijf door de bloem met zout.
Voeg 2 à 3 eetlepels koud water toe en kneed tot een soepel deeg.
Maak er een bal van en leg deze, in plasticfolie, ca. 1 uur in de koelkast. Ondertussen de ui pellen en snipperen.
De winterwortel schillen en raspen.
De paprika wassen, van zaadlijsten ontdoen en in piepkleine blokjes snijden.
De prei wassen en in flinterdunne ringetjes snijden.
De ham in kleine reepjes snijden.
In een koekenpan of hapjespan de olijfolie verhitten en de groentes fruiten.
Kerriepoeder, sambal en bouillonpoeder toevoegen en even mee fruiten.
De vega ham door het groentemengsel scheppen en dit op smaak maken met zout en peper.
De smaak mag best wat pittig zijn, dus eventueel nog wat kruiden toevoegen.
Haal de pan van het vuur en laat de groentes afkoelen.
Ondertussen een bakplaat bekleden met bakpapier en de oven voorverwarmen op 200ºC.
Het deeg uit de koelkast nemen, doorkneden en uitrollen tot een dunne lap.
Met uitsteekvorm ca. 18 rondjes uitsteken.
De restjes deeg opnieuw doorkneden, uitrollen en uitsteken.
Op ieder rondje een dessertlepeltje vulling leggen.
Deegplakje dubbel vouwen en randen aandrukken met vingertoppen of vork.
De empanadas op de bakplaat leggen en bestrijken met ei.
Bak ze midden in de oven tot ze lichtbruin zijn.
Serveer met bijvoorbeeld curry-saus of een ander zoet, zoet-zuur of pittig sausje naar smaak. Vegetarisch lunch-, voor- of borrelgerechtje ca. 18 stuks
Voorbereidingstijd ca. 7 minuten (deeg) en 15 minuten (groente)
Wachttijd ca. 1 uur
Bereidingstijd ca. 45 minuten Tip
Als de deegrandjes niet goed plakken, met een kwastje een klein beetje water of losgeklopt ei op de randen strijken. Je kunt naar eigen inzicht ingrediënten toevoegen of weglaten. Denk aan het toevoegen van champignons, stukjes feta, gekookte aardappel (verkruimelt), stukjes gedroogde tomaat etc. Weetje
Er zijn empanada-knijpertjes te koop in verschillende afmetingen. Hiermee knijp je het deegplakje plus vulling eenvoudig dicht. Te koop in kookwinkels en soms in winkels voor huishoudelijke benodigdheden. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren