Dat de energierekening volgend jaar lager uit zou gaan vallen was min of meer al bekend en was ons beloofd. Met hoeveel precies bleef echter lange tijd de grote vraag. Wat de energieverlaging per 1 januari 2020 voor jou gaat betekenen is ondertussen via verschillende tools online al prima uit te rekenen. Rept het kabinet van een voordeel van zo’n honderd euro per huishouden, daar berekenen anderen – en de meesten- een voordeel van zo’n zeventig euro. Hoe dan ook, de daling van de energierekening is in elk geval in zicht.
Veel huishoudens bleken niet in staat de energierekening nog te voldoen
Gespitste oren dus tijdens Prinsjesdag, toen het kabinet de miljoenennota bekend maakte en de plannen voor het komende jaar presenteerde. Met name de energiebelasting en de heffingskortingen spelen een belangrijke rol bij de uiteindelijke prijs die je betaalt voor energie; ze bepalen namelijk voor zo’n dertig procent je energierekening. Het kabinet beloofde eerder dit jaar al een verlaging van de energieprijs en maakte die woorden nu ook eens waar. Begin dit jaar was de prijs voor energie weer fors omhoog gegaan, hetgeen meteen resulteerde in een stortvloed aan klachten en huishoudens die niet langer in staat bleken de rekening nog te kunnen voldoen. Even leek het erop dat nog dit jaar de prijzen zouden worden aangepast, dit bleek echter niet mogelijk. En dus betalen we volgend jaar minder voor energie.
Kabinet zegt honderd euro, in de praktijk ligt dit bedrag aanzienlijk lager
Het kabinet liet bij de mededeling dat de energierekening omlaag zou gaan weten dat elk huishouden er zo’n honderd euro op vooruit zou gaan. Dat is, als je de verschillende online tools mag geloven, echter aan de optimistische kant. Om een beter beeld te krijgen van de lagere energierekening kun je ervan uitgaan dat een huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 kubieke meter gas zo’n 66 euro zal besparen en er dus zo’n 66 euro op vooruit gaan.
Woning energiezuiniger maken
De regering besloot ook de belasting op gas te verhogen waardoor die op een hoger peil ligt dan stroom. Op die manier wordt het namelijk interessanter om je huis energiezuiniger te maken en om minder gas te gebruiken en dat is precies wat de gezaghebbers in ons land zo graag willen. Het energiezuiniger maken van je woning kan op heel veel verschillende manieren, isoleren is vaak de methode waarmee je het snelst en gemakkelijkst kunt besparen op je energie, want nog steeds waait heel veel warmte zo ons huis uit door een gebrekkige of helemaal geen isolatie.
Daling van de energierekening is een trendbreuk
Zoals gesteld is de daling van de energierekening een trendbreuk, want we waren al haast gewend aan het feit dat de nota elk jaar verder steeg. Dat er verschil is tussen de berekening die het kabinet doorvoert (de 100 euro voordeel) en dat van de online tools zit ‘m in het feit dat het kabinet met lagere gemiddeldes werkt dan de gemiddelden die in de praktijk gelden. Zo lijkt de verlaging groter dan dat ie daadwerkelijk is. Voor de goede orde; ten opzichte van het jaar 2018 betalen we nog steeds honderd euro meer voor de energie die we gebruiken.
Kosten opslag duurzame energie stijgen verder
Wat omhoog gaat komend jaar is de vermindering energiebelasting, de heffingskorting dus. De verhoging behelst een bedrag van 215,55 euro waardoor een stijging naar een totaal van 527,17 gemaakt wordt. Dat is precies de reden waarom huishoudens volgend jaar minder betalen voor energie. De komende jaren zullen ook de tarieven voor opslag duurzame energie verder stijgen. Dit gaat speciaal op voor bedrijven die een groter energieverbruik hebben.
Kosten energie vergelijken
Wanneer je al jaren bij dezelfde energieleverancier zit is het slim om je energiekosten eens onder de loep te nemen. Dit kun je doen via verschillende vergelijkingssites, maar zelf gebruiken wij altijd de energievergelijker van Totaalbesparen.com. Via deze website vind je een handig overzicht van de actuele energie aanbiedingen.