De uitvaartverzekering vergoedt de kosten die verband houden met crematie of begrafenis, zoals voor het werk van de begrafenisondernemer, doodskisten, rouwwerk, maaltijden en auto’s die voor de rouwstoet worden gereden. Door een uitvaartverzekering af te sluiten, hoeven nabestaanden de uitvaartkosten niet te dragen. Heel goed, want de kosten van een begrafenis bedragen gemiddeld 6.000 tot 10.000 euro. Bovendien kan het kopen van een uitvaartverzekering een deel van uw organisatorische activiteiten vergemakkelijken.
Voor wie is de uitvaartverzekering bedoelt?
Een uitvaartverzekering is van toepassing op bijna iedereen: pasgeboren baby’s, peuters, jongeren, volwassenen en senioren (meestal onder de 70):
- Verzekering voor babybegrafenissen.
- Uitvaartverzekering voor kinderen.
- Uitvaartverzekering voor ouderen.
- Uit cijfers blijkt dat ongeveer 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft. De meesten (ongeveer 38%) hebben een fysieke verzekering.
Waarom een uitvaartverzekering?
Met een spaar-uitvaartverzekering (of een uitvaartverzekering), als u niet genoeg spaargeld heeft, hoeft u niet te betalen voor de kosten van naaste familieleden.
Ook als u genoeg spaargeld heeft, kunt u ook kiezen voor een uitvaartverzekering. Uw naaste familieleden hoeven bijvoorbeeld niet naar de begrafenis. Dit komt omdat zij geen toegang hebben tot uw spaargeld omdat de bank- en spaarrekeningen van de overledene vaak bevroren zijn.
Soorten uitvaartverzekeringen
Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er nu precies?
Natura
Met een naturaverzekeringen worden de goederen en diensten over de begrafenis worden verzekerd door de verzekeringsmaatschappij. De dekking omvat doorgaans het belangrijkste deel van de uitvaart (het zogenaamde basispakket), maar kan ook meerdere opties verzekeren. Dergelijke zaken worden meestal van tevoren afgesproken, zodat nabestaanden in de toekomst niet meer voor onverwachte uitgaven komen te staan.
Bij een uitvaartverzekering krijgen nabestaanden een bepaald bedrag aan uitvaartkosten. Dit is echter geen verplichting.
Kapitaal
Bij een kapitaaluitvaartverzekering krijgen nabestaanden een bepaald bedrag aan uitvaartkosten waar de uitvaart mee kan worden betaald. Dit is echter geen verplichting.
Sommen
De sommenuitvaartverzekering, meestal een naturasommenverzekering genoemd, is vergelijkbaar met een uitvaartverzekering. Het verschil is dat het verzekeringsbedrag alleen kan worden gebruikt voor begrafenissen.
Combinatie
Bij een combinatieverzekering wordt een deel van de kosten in natura terugbetaald en een deel in geld (kapitaal). Normaal gesproken zijn standaarddiensten inbegrepen in het natuurlijke deel, terwijl andere zaken, zoals extra maaltijden, luxere dozen of meer bloemen, kunnen worden betaald uit het geld dat in het basisdeel wordt besteed.
Wat is er beter, natura of kapitaal?
Dit is een vraag die veel mensen stellen, en er ontstaat soms nogal wat onenigheid hierover.
Geen keuze is beter dan een andere. De keuze hangt af van wat u wilt. Naast een uitvaartverzekering is ook van belang hoeveel geld er nog over is. Voor een fysieke uitvaartverzekering moet u een pak uitvaartdozen aanschaffen. U kunt vooraf aangeven hoe de begrafenis of crematie eruit komt te zien dat is gegarandeerd. Als er bij het regelen van de uitvaart nog andere zaken spelen, moet u toch apart betalen. Als u niets toevoegt, hoeft u de laatste reis voor gezinsleden niet te plannen. Veel mensen houden van dit idee.
Wilt u er zeker van zijn dat u niet teveel betaald voor een begrafenisverzekering? Dan raden wij het u aan om vooraf goed de begrafenis verzekering te vergelijken, bijvoorbeeld via deze website. Zo weet u zeker dat de prijs die u hiervoor gaat betalen eerlijk is en dat u goed verzekerd bent.
Een ander verschil is de vrije keuze
Om van een naturaverzekering te profiteren, moet u meestal een uitvaart regelen via de checklist van de verzekeringsmaatschappij. Gewoon niet dichtbij? Dan kunnen anderen hetzelfde doen, maar er is geen garantie dat alle overeengekomen services zullen worden opgenomen. Zelfs als het afgesproken bedrag niet wordt bereikt, kan er toch een aanvullende betaling nodig zijn. Met een geldelijke verzekering kunnen naaste familieleden geheel gratis een uitvaartlocatie kiezen.
Waarom heeft een uitvaartverzekering advieskosten?
Moet ik de consultatiekosten voor de uitvaartverzekering betalen, klopt dit? Ja. Sinds 1 januari 2013 zijn financiële diensten begonnen met het implementeren van regelgeving die provisies verbiedt. Dit omvat niet alle verzekeringen, maar de uitvaartverzekering wel.
In het verleden werden de adviseurs en tussenpersonen van de uitvaartverzekeraar betaald door de uitvaartverzekeraar. Voor elke verzekeringspolis brengen zij een bepaalde commissie in rekening. Hierdoor leveren consultants en makelaars u financieel voordeel op door interessante verzekeringen af te sluiten. Ze kunnen u vragen te sluiten, maar dit is misschien niet de beste oplossing voor u.
Het verbod van de provisie beoogt dit risico weg te nemen. Als de adviseur niet meer wordt betaald door de verzekeringsmaatschappij, maar door de klant, doet het er niet meer toe voor de portemonnee van de adviseur, ongeacht of de klant de polis heeft gekocht. Daarom moeten de aanbevelingen objectiever worden. Als alles goed gaat, moet de premie van een uitvaartverzekering lager zijn dan de premie van het provisieverbod. Immers: advieskosten en bemiddelingskosten zijn niet meer inbegrepen in de verzekeringspremies, je moet de advieskosten nu zelf betalen.