Een plek voor jongeren in de oude Zeepfabriek

In de voormalige Zeepfabriek komt een jongerencentrum, bedoeld voor jongeren van 12 jaar en ouder. Het jongerencentrum wordt een plek voor talentontwikkeling, ontmoeting en ontspanning. Dit plan wordt gefinancierd door de gemeente. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de behoefte van jongeren aan een ontmoetingsplek. Ook sluit het naadloos aan bij een van de pijlers uit het NPLV: ‘Vergroten voor kansen voor de jeugd’.

Het centrum krijgt verschillende ruimtes voor bijvoorbeeld een muziekstudio, ruimte om te kunnen ontspannen, gamen of tafelvoetballen en een multimedia- en huiswerkruimte. Een plek om te ontmoeten en vaardigheden en talenten te ontwikkelen. Daarnaast wordt het een plek waar jongerenwerkers (laagdrempelig) gesprekken met jongeren kunnen voeren. En buiten kunnen sportactiviteiten worden georganiseerd. Movactor draagt met hun expertise zorg voor de uitvoering.

Minder jeugdhulp
“Er ontstaat straks een plek waar jongeren met een (beginnende) hulpvraag terecht kunnen, waardoor het bestaande hulpaanbod nog beter neergezet wordt,” volgens Eveline de Ruijter, projectleider preventief jeugdbeleid (gemeente). “Hierdoor bereiken we meer jongeren, waardoor we preventiever kunnen werken. Zodat minder jongeren een beroep hoeven te doen op jeugdhulp of daar minder lang gebruik van maken.” Ook hopen de gemeente en Movactor zo te voorkomen dat jongeren afglijden in de criminaliteit.

“Deze plek voor jongeren biedt ook meer mogelijkheden voor de ondersteuning aan VO-leerlingen. Bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, maar ook andere hulpvragen. Zo gaan we actief sturen om de doelgroepen die we met de huidige jongerenplek Chillout bereiken te verbreden, zoals eenzame jongeren,” aldus Eveline de Ruijter.

Jongerenparticipatie
Jongeren hebben hier zelf regie om de programmering vorm te geven in samenwerking met Movactor. Het terrein en de bedrijvigheid in de Zeepfabriek maakt dat er kansen zijn op samenwerkingen, zoals werkervaringen, stages en bijbanen. “Zij krijgen zo meer verantwoordelijkheid, en vooral de kans om hun talenten te ontwikkelen en hun wereld te verbreden,” volgens Eveline de Ruijter.

Open in februari 2025
Het streven is om aan het einde van dit jaar de verbouwing af te ronden en in januari 2025 de huidige activiteiten in het centrum onder te brengen. Daarna volgt een officiële opening in februari.

Leefbaarheid en veiligheid New Towns onder druk
In een aantal gebieden in Nederlandse steden staan de leefbaarheid en veiligheid onder druk, zoals in Nieuwegein. Inwoners hebben hier te maken met een stapeling van problemen rondom onderwijs, armoede, gezondheid, wonen en veiligheid. Met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) wordt deze problematiek in 20 stedelijke gebieden aangepakt.

De leefbaarheid en veiligheid in New Towns zoals Lelystad en Nieuwegein staat onder druk en is er sprake van een toename van armoede, verloedering en jeugdcriminaliteit. Ook is er weinig sociale cohesie. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Zorgen voor New Towns; van groeikern tot aandachtsgebied’ in opdracht van de New Town alliantie en het ministerie van BZK, uitgevoerd door onder meer WijkWijzer.

De New Town Alliantie met helemaal rechts burgemeester Marijke van Beukering van Nieuwegein

Eén miljoen Nederlanders
Ruim een miljoen Nederlanders woont in een van de New Towns – nieuwe steden als Nieuwegein, maar ook bestaande kernen die destijds een groeisprong doormaakten, zoals Almere, Capelle aan den IJssel, Purmerend, Zoetermeer, Nissewaard en Helmond.

Doordat deze New Towns in een kort tijdsbestek zijn gebouwd met een specifieke visie, functioneren ze anders dan veel organisch gegroeide steden. De wijken die in de jaren 70 en 80 in korte tijd gebouwd zijn, worden nu ook gelijktijdig sleets. Om sociale en fysieke achteruitgang in de New Towns te voorkomen, is tijdig beleidsmatig ingrijpen nodig.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren