‘Een drijvend verleden’ vrijdag 21 april aanstaande in Dorpshuis Vreeswijk

Op vrijdag 21 april aanstaande  vindt in Dorpshuis Vreeswijk een bijzonder en interessant programma over de scheepvaart in Nieuwegein ten tijde van de Tweede Wereld Oorlog. Gedurende de dag zijn er verschillende activiteiten in het Dorpshuis. Om 16.00 uur zal de documentaire ‘een drijvend verleden’ officieel worden overhandigd aan de wethouder cultuur: Dhr. M. Stekelenburg. Via hem komt dit document beschikbaar voor de Nieuwegeinse inwoners. Aansluitend is de eerste vertoning van de documentaire ‘een drijvend verleden.’

16.30 uur verhalen en beeldmateriaal van ooggetuigen
Schippers en schippersen vertellen hun verhaal. Aanvullend aan de verhalen uit de documentaire zijn er nog veel mensen met mooie, interessante en indrukwekkende verhalen. Na de vertoning van de documentaire gaan we met hen in gesprek. Tijdens het hele programma zijn er archieffoto’s te bekijken die de verhalen met beeldmateriaal ondersteunen.

18.30 uur Captainsdinner
Drie gangen diner met een schuin oog naar de oorlog. Het diner wordt verzorgd door leerlingen van het ROC Midden Nederland afdeling horeca. Zij maken in het diner een verbinding met de oorlog.

20.00 uur lezing ‘De bevrijding van Nederland’ door Ad van Liempt
Na de tweede vertoning van de documentaire ‘een drijvend verleden’ vertelt Ad van Liempt over de bevrijding van West-Nederland en de gebeurtenissen die leidden tot verschillende schietpartijen, zoals het drama in Jutphaas op de Herenstraat. Na zijn presentatie is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Ad van Liempt is een ras-verteller. Hij neemt ons mee naar de Bevrijding van Nederland en de gebeurtenissen die leidden tot verschillende schietpartijen, zoals het drama in Jutphaas op de Herenstraat. Na zijn presentatie is er gelegenheid om vragen te stellen.
We zijn bijzonder blij met- en voelen ons vereerd door- de bijdrage die Ad van Liempt heeft geleverd aan het project ‘een drijvend verleden’. Zowel als adviseur van de documentaire, voice-over én als verteller. Ad van Liempt is een bekend Nederlands journalist, auteur van oorlogsboeken en tv-programmamaker. Na afloop van het programma kan er nog nagepraat worden, nog meer verhalen vertellen en foto’s kijken.

Gelegenheidsorganisatie
In het kader van 4 mei is het Dorpshuis Fort Vreeswijk de samenwerking aangegaan met het 4-5 mei comité Nieuwegein. Als opmaat voor de jaarlijkse 4 en 5–mei viering wordt op vrijdag 21 april 2017 de bijzondere activiteit georganiseerd met als thema: ‘Een drijvend verleden: de Nieuwegeinse scheepvaart in de WOII.’

De scheepvaart in Nieuwegein, voormalig Jutphaas en Vreeswijk, is van grote betekenis en kent een lange historie. Ook in de oorlog heeft de scheepvaart in meerdere opzichten een bijzondere rol gespeeld. We hebben de verhalen van Nieuwegeiners ‘boven water gehaald’ en in beeld vastgelegd. Deze verhalen worden op verschillende manieren met inwoners van Nieuwegein gedeeld en in een aantrekkelijk, gevarieerd programma gepresenteerd.

Met inzet van vele vrijwilligers kunnen we een mooi programma aanbieden. De Museumwerf Vreeswijk, ROC Midden Nederland, Bibliotheek De Tweede Verdieping en de Willem Alexanderschool participeren in het programma. De coördinatie is in handen van Hennie Monrooij (4-5 mei comité) en Monique de Beer (Dorpshuis Fort Vreeswijk)

Documentaire ‘een drijvend verleden’; een uniek document
Over een belangrijk aspect van de tweede oorlog: de scheepvaart is weinig vastgelegd. Inwoners van Vreeswijk hebben het afgelopen jaar verhalen van Nieuwegeinse schippers ‘boven water gehaald’ om aan de vergetelheid te onttrekken. Harmke Mastenbroek, Rina Copier en Jaap Boersema hebben veel speurwerk gedaan en zijn op bijzondere verhalen gestuit. In de documentaire ‘een drijvend verleden’ komen ooggetuigen van belevenissen rondom de scheepvaart aan het woord. Zij brengen Nieuwegeinse historie via deze bijzondere insteek tot leven.

Klaas Wijbenga heeft, met advies van Ad van Liempt, het script, de cameravoering en editing van de documentaire gedaan. Klaas Wijbenga is editor bij ondermeer Brandpunt en voormalig inwoner van Vreeswijk. Kinderen van de Willem Alexanderschool: Amal, Milan, Sophie, Swen, Tanya en Theunis hebben hem hierbij, als jonge reporters, geassisteerd met het interviewen van de ooggetuigen. Ooggetuigen die in de documentaire aan het woord komen zijn ondermeer de dames: Elbertse, Pol, vd Sloot, IJkelenstam en van Rossum en de heren van Ieperen en Buitenweg.

‘Een drijvend verleden’ te koop en te zien van 22 april t/m 30 mei
De documentaire wordt in de bibliotheek De Tweede Verdieping en Museumwerf Vreeswijk vanaf 22 april t/m eind mei permanent vertoond. Daarnaast zal hij op RTV-Utrecht te zien zijn en wordt hij aangeboden aan verschillende maatschappelijke organisaties voor vertoning. Voor € 7,50 is de documentaire op DVD te koop. Verkoop via Dorpshuis Fort Vreeswijk.

Kinderen van tóen 10 geïnterviewd door kinderen van nú 10
De jonge reporters zijn 10 jaar en zitten in groep 7 van de Willem Alexanderschool. Zij hebben met veel interesse de ooggetuigen die in de oorlog 10 jaar waren, bevraagd. Het thema scheepvaart en de verbinding in leeftijd sprak erg tot de verbeelding. De vertellers hebben genoten van de interesse van de jonge reporters in hun verhaal.

Captainsdinner
Leerlingen van het ROC Midden Nederland gaan koken en de maaltijd serveren in het Dorpshuis Fort Vreeswijk. Om 18.30 uur serveren zij een 3-gangendiner met een schuin oog naar de oorlog. Zij zorgen er voor dat het wél heel smakelijk zal zijn. Voor dit evenement verdiepen zij zich in de voedselvoorziening in de tweede wereldoorlog en manieren van ‘energie-zuinig koken.’

‘Energie-zuinig koken’ door bijvoorbeeld gebruik van de hooikist. Een actueel onderwerp! Docent Edgar Kaats stimuleert zijn leerlingen om zich maatschappelijk actief in te zetten en motiveert ze om deel te nemen aan verschillende maatschappelijke activiteiten in Nieuwegein. Een rantsoen-bon kunt u á € 10,- verkrijgen bij het Dorpshuis Fort Vreeswijk of bestellen via dorpshuis@fortvreeswijk.nl  onder vermelding van contactgegevens en met opgave van aantal personen en eventuele dieet-allergieën. Op vertoon van de N-pas betaalt u € 7,50.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk