Rijkswaterstaat zet net als vorig jaar, langs het Amsterdam-Rijnkanaal, Merwedekanaal en Lekkanaal, in op het ecologisch bestrijden van de eikenprocessierups. Dit gebeurt met vogelnestkasten waar (kool)mezen kunnen broeden. Zij eten de eikenprocessierups en voeren deze aan hun jongen.
150 vogelnestkasten
Rijkswaterstaat heeft begin 2021 150 vogelnestkasten geplaatst op 7 drukke locaties langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Op die locaties kunnen relatief veel mensen last hebben van de brandharen van de eikenprocessierups.
Ecologische bestrijding
Uit verschillende proeven is bekend dat met name de koolmees de eikenprocessierupsen eet en voert aan zijn jongen. De vogelnestkasten zijn in maart 2021 opgehangen. Na het broedseizoen zijn in 51% van deze kasten succesvolle broedsels geweest. Dit een positief resultaat, gezien de korte periode dat de kasten daar hangen. De vogelnestkasten hebben een levensduur van 10 jaar.
Waarschuwingsborden
Rijkwaterstaat is zich ervan bewust dat het volledig voorkomen van overlast zeer lastig is en plaatst ook dit seizoen waarschuwingsborden langs de fietspaden bij het Amsterdam-Rijnkanaal waar de eikenprocessierups wordt aangetroffen. Eventueel kunt u kiezen voor een andere route.