Duik in de Week van ons Water en maak een excursie

Altijd al willen weten wat een dijk sterk maakt, en wat het waterschap doet bij hoogwater? Of wil je meer weten over het dijkleger? Het waterschap De Stichtse Rijnlanden, waar Nieuwegein onder valt, organiseert op 14 oktober in Nieuwegein een dijkexcursie over de Lekdijk. Op 15 en 16 oktober worden er ook rondleidingen georganiseerd in het Dijkhuis in Jaarsveld.

Om veilig te kunnen wonen en leven hebben we veilige dijken nodig. De belangrijkste waterkering in het gebied van De Stichtse Rijnlanden is de dijk van de Neder-Rijn en de Lek, tussen Amerongen en Schoonhoven. Deze dijk beschermt de Randstad tegen hoog water vanaf de rivier en is 60 km lang. Het waterschap controleert deze dijk regelmatig en verbetert waar dat nodig en verplicht is.

Tijdens de dijkexcursies loop je over de Lekdijk en vertelt de gids waarom dijken zo belangrijk zijn, en over de geschiedenis van de strijd tegen het water. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de techniek van de dijkverbetering. De excursie is bedoeld voor iedereen die goed ter been is en vanaf 8 jaar.

Tijdens de rondleidingen door het historische dijkhuis in Jaarsveld kan je een kijkje nemen achter de schermen van het vroegere én het huidige dijkleger en maak je kennis met de eeuwenlange strijd tegen het water.

Van 12 tot 19 oktober vindt de landelijke Week van ons Water plaats, dit jaar met het thema Waterveiligheid en Wateroverlast. Gedurende deze week worden in het hele land iedere dag evenementen georganiseerd.

Aanmelden voor de dijkexcursies in Nieuwegein, of opvragen van informatie kan via info@hdsr.nl. Opgeven voor een van de rondleidingen door het Dijkhuis in Jaarsveld kan via de website www.weekvanonswater.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk