Afgelopen week was het druk in Museum Warsenhoeck! 270 leerlingen van de basisscholen in Nieuwegein werkten in het project “Landschappen met stijl.” Ze maakten in Museum Warsenhoeck van de Historische Kring Nieuwegein kennis met schilderijen waarop kunstenaars van het Kunstenaars Atelier Nieuwegein (KAN) plekken en gebouwen verbeelden die niet meer bestaan. Verrassend dat de oude technieken van de beroemde Nederlandse landschapsschilderkunst uit de 17e eeuw nog steeds toegepast worden! De komende weken komen er nog bijna 500 leerlingen naar het museum voor dit project.
Op de tweede verdieping van Museum Warsenhoeck vind je thematentoonstellingen en kunstexposities van (meestal) Nieuwegeinse kunstenaars. Van februari tot en met mei (juni) dit jaar worden die verzorgd door het Kunstenaars Atelier Nieuwegein. Begonnen wordt met een kleine tentoonstelling speciaal voor de leerlingen, waarin de kunstenaars op basis van oude foto’s plekken en gebouwen uit Nieuwegein hebben geschilderd die verdwenen zijn of sterk veranderd. Bij de schilderijen zijn voor de leerlingen (kijk)vragen gemaakt. Deze vragen steunden de leerlingen in hun verhaal dat ze over de foto’s en schilderijen leerden vertellen.
Tijdens hun bezoek aan Museum Warsenhoeck waren de leerlingen druk aan het werk. Ze bekeken schilderijen en foto’s; ze ontcijferden verklarende teksten en stelden vragen aan begeleiders en gastvrouwen; ze vulden enthousiast hun antwoorden op de kijkvragen in en ze namen ook kennis van de vaste collectie van het museum waarin de geschiedenis van Jutphaas en Vreeswijk centraal staat. De leerlingen ontdekten dat de landschapschilderkunst – wereldberoemd gemaakt door Nederlandse schilders van de 17e eeuw – ook in de 21e eeuw nog altijd actief wordt beoefend. Met de blik van een schilder bekeken ze het landschap in hun eigen omgeving en gingen vervolgens zelf aan het werk!
Terug in de klas, kijken de leerlingen in les 1 naar schilders uit de 17e eeuw die uitblinken door de kunst van de ruimtelijke illusie op het vlakke doek. In les 2 maken zij een oefenschilderijtje, met het doel hun inzicht in de techniek van het schilderen te vergroten. In les 3 komt een lokale landschapschilder op bezoek in de klas. En in les 4 schilderen de leerlingen, op locatie of aan de hand van een foto, een gedeelte van het landschap dat hun woonplaats omringt.