Katern

Drukkerij De Lekstroom

Een van de best bewaarde historische panden in het dorp Vreeswijk is het voormalige onderkomen van drukkerij `De Lekstroom’ aan de Dorpsstraat 35. De Dorpsstraat, die deel uitmaakt van de oude kern van Vreeswijk, is in feite een kade langs de westzijde van de Oude Sluis en de Vaartse Rijn. De Dorpsstraat vormt de verbinding tussen de Molenstraat en de Koninginnenlaan. Vanouds zijn er veel winkels en bedrijven gevestigd.

het bord op de gevel is nog steeds gehandhaafd met het opschrift: “Koloniale- en Grutterswaren.”

Het pand is goed onderhouden en het bord op de gevel is nog steeds gehandhaafd met het opschrift: “Koloniale- en Grutterswaren.” Het is eigenlijk merkwaardig, dat over de nering in dit pand nauwelijks iets te vinden is in de verschillende boeken over het dorp Vreeswijk, terwijl van andere panden uitvoerige beschrijvingen zijn gemaakt. Ik lees in de Cronyck De Geyn van 1987 dat “dat zou kunnen omdat de detailhandel in koloniale waren en grutterswaren in het Vreeswijkse één van de vele in die soort nering was en eigenlijk daarom buiten de aandacht bleef.”

Het pand aan de Dorpsstraat 35 is gebouwd in 1838 voor een zekere Krijn de Jong, koopman uit Vreeswijk. Het pand heeft in loop der jaren enkele verbouwingen ondergaan, in: 1937, 1973 en 1976. In 1937 was eigenaar C. den Oudsten verantwoordelijk voor de vergroting van twee kozijnen in de zijgevel. In 1973 is het winkelgedeelte verbouwd tot kantoorruimte en in 1976 is het pand uitgebreid. In 1998 is er vergunning verleend voor het verbouwen van de bedrijfsruimte.

Het pand aan de Dorpsstraat 35 is gebouwd in 1838 voor een zekere Krijn de Jong, koopman uit Vreeswijk

Worden de gegevens uit het kadaster bestudeerd, dan blijkt daaruit, dat in 1848 de schipper Willem van Dijk samen met de weduwe Teuntje Verweij het eigendomsrecht bezitten. Vermoedelijk werd er toen al vanuit het pand handel gedreven in de koloniale- en grutterswaren. Dan volgende eigenaren zijn: Bij een echtscheiding in 1889 krijgt de ex-vrouw van Krijn de Jong, Jannetje Both, het vruchtgebruik. Daarna vinden enkele verkopen plaats binnen de familie, respectievelijk in 1905, 1908, 1909, 1913 en 1915.

Dan wordt Suzanna Adriana Versteeg (en consorten) de eigenaresse; zij is de weduwe van de vroegere eigenaar Piet Gerardus Johannes de Jong. In 1929 koopt Cornelis den Oudsten. koopman, de winkel en zijn zoon Arie den Oudsten neemt de zaak in 1953 over. De nering wordt in 1973 beëindigd en wordt verkocht aan de huidige eigenaar. Dit eenlaagse woonhuis inclusief winkel (momenteel zit er een pannekoekenrestaurant in) is vrijstaand en evenwijdig aan de straat georiënteerd.

De Dorpsstraat, die deel uitmaakt van de oude kern van Vreeswijk

Het onder invloed van het neoclassicisme gebouwde huis heeft witgepleisterde gevels met schijnvoegen. Een donker geschilderde plint geeft het pand een basis. De voorgevel heeft een asymmetrische indeling. Aan de linkerzijde zijn twee T-vensters geplaatst, met licht getoogde bovenzijden. Het rechtergedeelte van de gevel wordt geopend door een deur, die met een kleine opstap te betreden is. Rechts van de entree is een breed etalagevenster, ook eindigend in een licht getoogd kozijn. Een kroonlijst vormt de overgang naar het dak. Twee kleine dakkapellen zijn ingevuld met vierruits schuifvensters en gedecoreerd met houten kluwstukken. Rode Hollandse pannen bedekken het afgeknotte dak. Op de erfgrenzen op de twee hoeken van de stoep staan haaks op de gevel waaiervormige hekjes.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk