Drinkwaterbedrijf Vitens verhoogt de prijs van water uit de kraan. Vanaf volgend jaar stijgt de prijs per maand met 1,60 euro, wat neerkomt op bijna 20 euro per jaar. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik betekent dat een prijsstijging van 10 procent. Het waterbedrijf, dat in Utrecht en vier andere provincies het drinkwater levert, zegt de prijs te moeten verhogen vanwege stijgende kosten en inflatie.
Vitens in een reactie: ‘Vitens levert 24/7 betrouwbaar en betaalbaar drinkwater aan 5,8 miljoen klanten, een voorwaarde voor gezondheid en welzijn. Dit is niet vanzelfsprekend. Door factoren als klimaatverandering en bevolkingsgroei staat ons drinkwater steeds meer onder druk. Willen we drinkwater voor de toekomst veiligstellen, dan moet het roer om. Onze ambitie: elke druppel duurzaam in 2030.’
Betrouwbaar drinkwater staat onder druk
Nederland heeft misschien wel het beste kraanwater ter wereld. En daar zijn we trots op. Dat dit drinkwater dagelijks schoon uit de kraan stroomt lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Bevolkingsgroei, economische ontwikkelingen, de energietransitie en weersextremen als gevolg van klimaatverandering zetten het watersysteem onder druk en zorgen voor waterschaarste. Steeds verdergaande vervuiling tast de kwaliteit van drinkwaterbronnen aan. Daarom gaat het de komende jaren fors meer investeren, onder andere door op minder, maar grotere productielocaties in te zetten. De investeringen stijgen de komende tien jaar met 367 miljoen euro naar 650 miljoen euro in 2033.
Warmte en droogte
Met name in warme en droge maanden was de vraag naar water groot. Zo heeft Vitens het over een “ongekende vraag naar drinkwater” in juni van dit jaar. Daarom probeert Vitens klanten spaarzaam te laten omgaan met drinkwater. Dat doet het bedrijf door de kosten voor gebruik harder te laten stijgen dan de vaste kosten voor onderhoud en administratie.
Een verrassing is de verhoging van het tarief niet. Vitens kondigde vorig jaar al aan dat een prijsstijging zeer waarschijnlijk zou zijn.
‘Het drinkwatertarief is gebaseerd op vaste en variabele kosten. We hebben te maken met energie- en materiaalkosten. De energie is nodig voor het oppompen, zuiveren en distribueren van drinkwater. Daarnaast investeren we in onze infrastructuur. Die moet in orde zijn om drinkwater te kunnen blijven leveren, nu en later’ aldus Vitens.