Loop je constant rond met een opgejaagd gevoel, ben je besluiteloos (al gaat het maar over het avondeten) of lukt het niet om je ergens op te concentreren, zelfs niet op die spannende Netflix-serie? Dit kunnen tekenen zijn dat je tegen een burn-out aanzit. We geven je drie tips om een burn-out te voorkomen.
1. Volg een opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
Het klinkt misschien een beetje vreemd: een opleiding gaan volgen, terwijl je al op het randje van een burn-out balanceert. Maar tijdens een NLP-opleiding leer je technieken die je kunnen helpen beter om te gaan met stress en klachten gerelateerd aan een burn-out. Je leert beter communiceren met jezelf en met anderen (grenzen aangeven!), je krijgt de kans om de balans tussen werk en privé te verbeteren en je krijgt de tools in handen om beperkende gedachten los te laten, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. En dat zijn nog maar enkele voorbeelden. Een NLP Practitioner opleiding volg je bijvoorbeeld bij UNLP.
2. Prioriteiten stellen
Op het moment dat je volop in standje stress staat, lijkt alles even belangrijk, maar voel je je zo overweldigd dat er weinig tot niets uit je handen komt. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen: wat heb je nodig om productiever te worden? Houd hierbij in je achterhoofd dat er meer uit je handen komt als je goed in je vel zit. Plan bijvoorbeeld tijd in om te sporten of te mediteren en houd de hoeveelheid werk die je aankan realistisch. Ben je een echt familiemens of ga je graag op stap met vrienden? Dan is het een van je prioriteiten om hier tijd en energie voor vrij te maken. Prioriteiten stellen is keuzes maken en af en toe zal je dus ‘nee’ moeten zeggen. Lastig, maar niet onmogelijk!
3. Perfectie en negatieve gedachten werken verstikkend
Voorkom dat je verder afdaalt in de burn-outspiraal en wees je bewust van je gedachten. Blijf je maar bezig met een bepaalde taak, omdat het in jouw ogen nog niet perfect is en je bang bent voor kritiek of afwijzing? Goed is in praktisch elk geval goed genoeg. Dat stemmetje in je hoofd vult al in welke kritiek je gaat krijgen, maar dit is maar een gedachte en geen feit. Jouw gedachten hebben wel effect op hoe je je voelt, dus probeer zoveel mogelijk negatieve gedachten om te zetten naar positieve. Een voorbeeld: denk je regelmatig ‘ik kan dit niet aan, ik voel me gestrest’, probeer dit dan om te zetten naar ‘ik kan dit, de stress die ik ervaar is tijdelijk (en onnodig), het komt goed’.